Πόλεμος νεύρων από Τουρκία στο Αιγαίο: Τα 16 μίλια από το Καστελόριζο αυτή την ώρα το ερευνητικό Oruc Reis– Αν συνεχίζει σε δύο ώρες εντός ελληνικής ΑΟΖ. 

Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο, μιας και πλησιάζει ξανά το Καστελόριζο το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι βρισκόταν στα 16 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί με πορεία ανατολική-βορειοανατολική.

Το πλοίο εδώ και κάποιες ώρες πλέει με κλειστό πομπό, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του.

Το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στις 11:30 ώρα Ελλάδος ήταν στα 25 ναυτικά μίλια και μέσα σε 1,5 ώρα διήνησε μια απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλίων καθώς κινείται με ταχύτητα 4,4-4,6 κόμβων.

Εάν συνεχιστεί η πορεία αυτή το Oruc Reis εκτιμάται ότι σε περίπου 2 ώρες θα βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

 Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε για το Oruc Reis αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία, η οποία περιοχή ερευνών από 24 σημεία, ζητώντας παράλληλα και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών.

Ο πανικός της Τουρκίας μετά την τριμερή εκδηλώνεται και μέσα από τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος προανήγγειλε έρευνες και «νότια της Κρήτης».

Η νέα τουρκική Navtex

Η νέα Navtex παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου. Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex, ενώ παράλληλα παραμένει πιστή στην τακτική της διπλωματίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας τις συμμαχίες της στην περιοχή.

Όλα αυτά την ώρα που η Ρωσία λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, προχώρησε σε μια εξόχως ηχηρή παρέμβαση που από πολλούς θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς υπενθύμισε την ήττα του οθωμανικού και αιγυπτιακού στόλου στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

H νέα Navtex που αφορά έρευνες του Oruc Reis, επεκτείνει χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.