Γράφει ο Οδυσσέας Μόναχος

Θετικά αποτιμάται η παρέμβαση της εκπροσώπου του  Στέιτ Ντιπάρμτεμντ, Μόργκαν Ορτέιγκους η οποία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα


«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις της και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Με ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορεί να εδραιωθεί εμπιστοσύνη και να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση», τόνισε.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια θετική δήλωση, ύστερα από τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, που έχουν κινητοποιήσει και πάλι την ελληνική διπλωματία και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τον οποίο  ενημέρωσε σχετικά με τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, καθώς και για την απόφασή του να θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια της Άγκυρας, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της.

Στο μεταξύ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θύμισε στους ομολόγους του ότι σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος) κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία.

Επισήμανε ακόμα ότι  η Τουρκία ενεργεί ως  υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, και τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη αποφασίσει να θέσει στο Συμβούλιο μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου κόντρα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και την παράγραφο 18 των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

Η στάση της Τουρκίας διάλογο  επιβεβαιώνει  το ρόλο της ως παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή, από το Αιγαίο ως την Κύπρο και από τη Λιβύη τη Συρία και το Ιράκ ως το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Άγκυρα αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Περιφρονεί τις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας, η οποία ορθώς αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να κόβει βόλτες στο Αιγαίο,  στο επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν.

Μέχρι στιγμής εκείνο που πέτυχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι διεθνοποίησε το πρόβλημα και από ελληνικό το μετέτρεψε σε ευρωπαϊκό.

Η Αθήνα με τη στάση της καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν έχει ευθύνες η ίδια για όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχουμε πείσει τους Ευρωπαίους θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός στα «Νέα» δεν  ψάχνουμε για καβγά. Η Ευρώπη έχει κατανοήσει πλέον ότι δεν πρόκειται για μια ελληνοτουρκική η τουρκοκυπριακή διαφορά. Πρόκειται για ένα μείζον γεωπολιτική ζήτημα που, εν τέλει, αφορά την ίδια την Ευρώπη και τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο.

Η σημαντικότερη όμως επίπτωση που προκαλούν οι νέες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι σε βάρος της αξιοπιστίας της Γερμανίας. Η Μέρκελ είναι εκείνη που στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής σήκωσε όλο το βάρος της αποτροπής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αναλαμβάνοντας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου την Άκυρα. Οι προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν εκθέτουν Μέρκελ και μειώνουν, διεθνώς, την αξιοπιστία του Βερολίνου, η οποία διακαώς επιθυμούσε να έχει μια επιτυχία σε διπλωματικό επίπεδο την περίοδο της προεδρίας της στην ΕΕ.  Δυστυχώς, όμως, και η Μέρκελ κατάλαβε με άσχημο για την ίδια τρόπο, ότι η λέξη μπέσα, δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιο του Τούρκου προέδρου.