Αν και ακόμη αναμένουμε την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τα τουρκικά ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα έχουν επιδοθεί στη γνωστή προπαγάνδα τους, δημοσιεύοντας ότι το ΣτΕ ενέκρινε ήδη την μετατροπή σε τζαμί. 

Την ίδια ώρα η UNESCO κάνει έκκληση προς την Τουρκία να προβεί πρώτα σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. 


Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι σήμερα είναι πιθανό το Συμβούλιο Επικρατείας να ανακοινώσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν παράνομη.

Σε συνέντευξή του στο ANADOLU ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν φέρνει ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων που ως ναός δεν εμποδίζεται η επισκεψιμότητά της. «Για επίσκεψη ξένων και ντόπιων τουριστών, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι οι χώροι αυτοί μουσεία. Όπως για παράδειγμα, η Παναγία των Παρισίων που είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα λειτουργίας πηγαίνουν οι χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacré-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών» τόνισε.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, παρά τη διεθνή κατακραυγή ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση τουρκικός Τύπος σχεδόν προεξοφλεί ότι η Αγία Σοφία θα αλλάξει χαρακτήρα.

Αλλά και η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ Νουμάν Κουρτουλμούς εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, ημέρα που συμπίπτει με την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του Δικαστηρίου αφήνει περιθώρια στον Τούρκο πρόεδρο να λάβει την τελική απόφαση.

«Αναμένουμε από την Τουρκία τις αποφάσεις της και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος που έχουμε πει πολλές φορές θα δημιουργήσει αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για το θέμα.

Κίνηση με μεγάλο ρίσκο, η οποία θα έχει κόστος για την Τουρκία, χαρακτήρισε μια πιθανή απόφαση από πλευράς Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μια τέτοια ενέργεια θα σημαίνει ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να επιστρέψει σε ένα οθωμανικό παρελθόν, ότι μετατρέπεται σε μία ισλαμική δημοκρατία και ότι απομακρύνεται από τις αξίες της Ευρώπης, είπε, εκτίμησε, ωστόσο, ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα τολμήσει να το κάνει.