Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σήμερα στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ενώ ακολούθως θα συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο τωνν ΥΠ.ΕΞ της ΕΕ.

Οι συζητήσεις έχουν ως θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τον απόπλου του Oruc Reis είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την ανησυχία των ΗΠΑ «για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», χαρακτηρίζοντας τις δράσεις αυτές προκλητικές.

Η σημερινή συνάντηση Δένδια-Πομπέο θεωρείται μια ευκαιρία για να λάβει η Ελλάδα μια ακόμη δήλωση στήριξης της χώρας και μια νέα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Χθες ο Νίκος Δένδιας είχε επαφές με Αμερικανούς γερουσιαστές. Ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε και τον γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν.

Ο Δένδιας ενημερώνει το συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ της ΕΕ -Ακατανόητη δήλωση Ερντογάν
Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι και το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει στις 3 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών, θα προηγηθεί δηλαδή της συνάντησης Δένδια-Πομπέο, όπου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων, με χαρακτηριστικές τις ατάκες Ερντογάν χθες, ο οποίος άφησε πολλά ερωτηματικά με μία ακατανόητη δήλωση που έκανε.

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η απάντηση του ΥΠ.ΕΞ ήταν η εξής: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Fake news από Τουρκία για εμβολισμό φρεγάτας

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ συνέχιζαν την τουρκική προπαγάνδα χθες, καθώς διέρρεαν πληροφορίες πως ελληνική φρεγάτα (ΛΗΜΝΟΣ) υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από επακούμβηση με τουρκική. Ωστόσο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με φωτογραφίες γνωστοποίησαν πως η φρεγάτα Λήμνος συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της, στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.

Αρμόδιες πηγές σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην Φρεγάτα Λήμνος», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις». Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση».