«Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ελληνογερμανικό φόρουμ.

«Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας ανθρώπους ως πιόνια» 

Τα μηνύματα του στις γερμανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα.


Τη στήριξη της Γερμανίας στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα ζήτησε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο, μιλώντας στο ελληνογερμανικό φόρουμ που διεξάγεται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Είναι καιρός να αποδείξουν όλοι αν εννοούν την ουσιαστική αντιμετώπισή του.
Να συζητήσουμε πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της ΕΕ. Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας».

«Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας ανθρώπους ως πιόνια» συμπλήρωσε.

Ακόμα, πρότεινε «να συζητήσουμε το ενδεχόμενο περιπολιών της Frontex και στα τουρκικά σύνορα».

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τα μέτρα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται ήδη λιγότερο, έχουν καταργηθεί πολλές από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που ίσχυαν στο παρελθόν. Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις.

«Το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέσαμε ίσως να μην μπορούν να επιτευχθούν, λόγω της κρίσης του κοροναϊού».