Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «άλλο είναι η δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα»


«Στόχος μας είναι η στροφή της οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του αύριο. Μια οικονομία παραγωγική, τεχνολογικά προηγμένη, καινοτόμο, εξωστρεφή, έξυπνη και ανταγωνιστική. Μία οικονομία με αυτοπεποίθηση» ανέφερε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις κυρώσεις των ΠΝΠ του Αυγούστου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, σε κάθε φάση της». Μέχρι σήμερα, ανέφερε, έχουν ληφθεί 61 μέτρα και εργαλεία, με στόχο την ενδυνάμωση του συστήματος δημόσιας υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, που θα υπερβούν συνολικά τα 24 δισ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό».

Για τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις του Ecofin και το Eurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ουσιαστικά η κοινή συνισταμένη της συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ότι θα εξακολουθήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, τουλάχιστον και για το 2021». Αυτό, είπε ο υπουργός, «φαίνεται με βάση τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, πως η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα φτάσει στο επίπεδο του 2019, προς το τέλος του 2022» τονίζοντας παράλληλα, πως «άλλο είναι η δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα» και όπως εξήγησε, αυτό «σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με υπευθυνότητα»