Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Αιγύπτου-Διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας- Συναντήσεις σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό 

Στη χώρα μας βρίσκεται από τα ξημερώματα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας, Σακελλαροπούλου.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Αιγύπτου: 

Σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντήσει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 12:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχτεί τον κ. Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 13:20, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 14:30, ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Το βράδυ, στις 20:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομόλογου της, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.

Αύριο Πέμπτη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Υποδοχή από Νίκο Δένδια

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Υποδέχτηκα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi. Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» έγραψε αμέσως μετά την υποδοχή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ν. Δένδιας.

Συμφωνία Ελλάδος- Αιγύπτου

Να θυμίσουμε πως αρχές Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, με προεδρικό διάταγμα επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που θεσπίζει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα είχε επικυρώσει νωρίτερα τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου.
Το διάταγμα ορίζει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, που εκτείνονται από την ΑΟΖ ενός από τα μέρη της ΑΟΖ του άλλου, τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης αυτών των πόρων.
Στις 6 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ “στοχεύει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.