Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Μεγάλο μέρος της αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στα όσα έλαβαν χώρα στον Έβρο στη συνέντευξή που παραχώρησε στο Star. O πρωθυπουργός είχε πει ότι «δεν έγινε απολύτως τίποτα» και πρόσθεσε ότι «τα σύνορα είναι καθορισμένα από την συνθήκη της Λωζάννης και τα πρωτόκολλα που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται αλλά τα σύνορα παραμένουν ίδια. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και λύνονται επί τόπου» είπε και σημείωσε ότι «δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες» στην περιοχή, και πως τα όσα συνέβησαν «δεν είναι συνοριακή διαφορά».

Ο κ.Μητσοτάκης είχε πει επίσης στη συνέντευξη στο Star ότι «υπάρχει νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας» την οποία ο ίδιος απέδωσε στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη που ανορθώνει η Ελλάδα στον Έβρο, και πρόσθεσε: «Αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Η χώρα μας κέρδισε ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της».
Επίσης παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν με την Τουρκία οι σχέσεις που ο ίδιος θα ήθελε, αλλά «με ευθύνη της Τουρκίας και όχι με δική μας υπαιτιότητα» ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Αναφερόμενος στο γιατί έγινε διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός είχε πει ότι αυτό έγινε διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα εκεί, αλλά και για να μειωθεί η αυξανόμενη ένταση.