Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε σήμερα πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο.

Οι συνομιλίες, όπως γνωστοποίησε ο κ. Στόλτενμπεργκ, θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο.

«Μετά τις συζητήσεις με τον Ελληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τον διάλογο σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καθιερωθούν μηχανισμοί αποσυμπίεσης και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».


Διαψεύδει η Αθήνα: Αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές της Αθήνας, διέψευδαν όσα αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τα όσα υποστήριξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, πιθανόν
να αφορούσαν συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.

Υπογράμμιζαν δε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν είχε ενημερώσει κανέναν από την ελληνική πολιτική ηγεσία, είτε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ή τον υπ. Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πρόσθεταν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αργότερα απόψε κάποια συνομιλία.