Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, η οποία έλαβε χώρα μετά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής των δύο υπουργών,ο κ. Δένδιας φαίνεται να ζήτησε από τον κ. Πομπέο «εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης».


Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Δένδιας παρουσίασε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών  ντοκουμέντα που αποτυπώνουν την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημέρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τον ευχαρίστησε για την άμεση δήλωση στήριξης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τη χώρα μας, αμέσως μόλις άρχισε να πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτατα ανήσυχες από την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνα σε φυσικούς πόρους, σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία. Τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές και αυξάνουν εντάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχουν εκδώσει NAVTEX. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Δηλώσεις Νίκου Δένδια

«Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Παράλληλα τόνισε πως αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης και ανέφερε πως αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς». Περαιτέρω επισήμανε: «ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».