Δεύτερη ημέρα σήμερα της Συνόδου Κορυφής με την Ελλάδα και την Κύπρο να θέτουν το θέμα των κυρώσεων επί της Τουρκίας

Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα απασχολήσουν σήμερα, δεύτερη ημέρας διεξαγωγής της, τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μητσοτάκης: Συνεπής η Τουρκία στην προκλητική συμπεριφορά

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.

Μακρόν και Μάας

Ο Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου για τη στάση της Τουρκίας, θα ζητήσει η Ελλάδα, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο με τις κυρώσιες. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη που θα αυξήσει την πίεση στην Τουρκία και θα καθιστά σαφές ότι οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν το ανάλογο κόστος.

Βαρύ το κλίμα κατά της Τουρκίας

Ο Ερντογάν με τις ενέργειές του εκθέτει όσους επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να κατευνάσουν τα πνεύματα και να αποτρέψουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό έχει αφυπνίσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πια ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια και η πολιτική του κατευνασμού δεν έχει αποτέλεσμα. Παράλληλα δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις και τώρα η Ένωση καλείται να αποδείξει ότι έχει και τα αντανακλαστικά και τα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.