Τελικά η κυβέρνηση πέτυχε ή εκτέθηκε με την υπόθεση των μασκών;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή


Το βράδυ της Πέμπτης, 20 Αυγούστου ελήφθη η απόφαση ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φοράνε μάσκες.

Την επομένη, το πρωί, στις 21 Αυγούστου, ο υπουργός Εσωτερικών κ Θεοδωρικάκος   σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε ότι το κόστος για την αγορά των μασκών το αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών που πολιτικά εποπτεύει τους Δήμους.

Τη Δευτέρα το πρωί, 24 Αυγούστου, η πρώτη δόση (6,2 εκατ. ευρώ) των χρημάτων της επιχορήγησης για τις μάσκες ήταν στο ταμείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, η ΚΕΔΕ έλαβε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων τις προδιαγραφές και την ίδια ημέρα έκανε την προκήρυξη για τις μάσκες. Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε με ταχύτητα και διαφάνεια από την πλευρά της ΚΕΔΕ.

Μετά την έγκριση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις αρχές της εβδομάδας,  οι διαδικασίες έτρεξαν, ώστε να ξεκινήσει, άμεσα, η δωρεάν διανομή μασκών σε όλα τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Η εικόνα της πρώτης ημέρας ήταν πολύ καλή, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους, ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών. Μάσκες και παγούρια εστάλησαν παντού στην ελληνική επικράτεια, ενώ είναι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις άρνησης της χρησιμοποίησης μάσκας

Η αντιπολίτευση είχε επενδύσει πολλά στη μη έγκαιρη παράδοση των μασκών στα σχολεία, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Και αποδείχθηκε ότι το κράτος αν θέλει να λειτουργήσει με ταχύτατους ρυθμούς μπορεί να το κάνει. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι βέβαια γιατί χρειάστηκε να γίνει σπριντ με τις μάσκες, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε μήνες να προετοιμαστεί

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαύεται. Υπήρξε δυστυχώς  η αστοχία στο θέμα του μεγέθους της μάσκας. Χτες δόθηκε η πρώτη μάσκα και στην επόμενη πατρίδα θα υπάρξει διόρθωση.

Το ερώτημα είναι πώς έγινε η αστοχία αυτή; 

Όπως εξηγεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν -σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές- και τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Πλην όμως, οι διαστάσεις αυτές αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και τις αποστέλλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι εκτός από την ταχύτητα και το μέγεθος μετράει… Και είναι κρίμα να φθάνει κανείς με επιτυχία στο τέλος ενός σκληρού αγώνα δρόμου και να ανακαλύπτει ότι αντί να κόψει την κορδέλα του τερματισμού πέρασε από κάτω…