Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να προχωρήσει η καταγραφή των ΜΕΘ στην Αττική και η περαιτέρω αύξησή τους.

Σε ενημέρωσή του το υπ. Υγείας αναφέρει:

«Σύσκεψη με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα Νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός».

Χθες μόνο ανακοινώθηκαν 210 κρούσματα στην Αττική, συνεχίζοντας το σερί των σταθερά τριψήφιων αριθμών τελευταία, ενώ κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε στοιχεία ανησυχητικά, όπως ότι ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις, κάτι που είναι ένα από τα σημεία της πανδημίας που προβληματίζει. Αναφέρθηκε ακόμη στον μέσο όρο των θανάτων καθημερινά, που έχει φθάσει στους 5, αριθμό που πλησιάζει τον αντίστοιχο μέσο όρο του πρώτου κύκλου της πανδημίας.

Ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, είναι το «φρακάρισμα» που παρατηρείται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Σε σημερινή τηλεοπτική της παρέμβαση, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», είπε, εξηγώντας ότι η αρχή θα γίνει σήμερα από το νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ θα ακολουθήσει το «Γ. Γεννηματάς» και άλλα νοσοκομεία.

Και δίνοντας μια ακόμη πιο δραματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην Αττική, η κυρία Παγώνη αποκάλυψε: «Αυτή τη στιγμή ο «Ευαγγελισμός» έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19».

Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα που έδωσε για την τελευταία εφημερία στον «Ευαγγελισμό»: «Εφημερεύαμε προχθές. Από τα περιστατικά Covid-19 που μπήκαν, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Η επιστολή των γιατρών του «Ευαγγελισμού»

Στην επιστολή τους, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και τονίζουν στην επιστολή τους πως «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».

Αυξάνονται οι κλίνες Covid στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας, δήλωσαν χθες πως αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου αλλά και την υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19 να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.

Το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση, ανακοίνωσε την αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα, και συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του Λεκανοπεδίου.