Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί από την Τρίτη το βράδυ στη Μόρια, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά αποκλειστικά στο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.GR, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να αποδέχεται, υποστηρίζει και υποδαυλίζει το χάος.


Το απόγευμα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον Γιώργο Ψυχογιό, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Κώστα Αρβανίτη, τον Γιάννη Μουζάλα και τον Χρήστο Σπίρτζη, θα βρίσκεται στη Μόρια, για να δει ακριβώς ποια είναιη κατάσταση.

«Η εικόνα που έχουμε είναι μία αθλιότητα η οποία συντηρείται λόγω της προχειρότητας και της ανεπάρκειας του κράτους, καθώς και της πολιτικής που ακολούθησε.
Εξαιτίας του ότι το προηγούμενο διάστημα συνειδητά δεν ακολούθησαν μια στρατηγική αποσυμφόρησης των νησιών, είχε ως αποτέλεσμα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, υπερπληθυσμό και απουσία μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Δεν υπάρχει η προοπτική για διαχείριση του προσφυγικού. Αποδεικνύεται πως αυτές οι τακτικές της αποτροπής και της κράτησης γενικότερα, της εξαθλίωσης προσφύγων, όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Ψυχογιός.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Επεξηγώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει: «Εμείς υπερασπιζόμαστε –και είναι αυτό το οποίο προτείναμε και αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή και υλοποιήσαμε ως κυβέρνηση, χωρίς βεβαίως να λύνει όλα τα ζητήματα, ωστόσο κρατά μία ισορροπία, είναι ότι καταρχάς θα πρέπει να υπάρξει διαρκή και σταθερή αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα. Γεγονός το οποίο η κυβέρνηση αγνόησε. Τώρα οι αριθμοί και οι συνθήκες οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Ποιο πρακτικά λέμε ότι στη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί πρέπει άμεσα να φύγουν οι ευάλωτες ομάδες για την ενδοχώρα και την Ευρώπη από αυτό τον άστεγο πληθυσμό.

«Εμείς αφήσαμε στη Μόρια 8.800»

«Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 8.800 και με 1.400 έτοιμους για μεταφορά στην ενδοχώρα λόγω ευαλωτότητας και σήμερα έχουμε 13.000 ανθρώπους που είναι άστεγοι, μεταξύ των οποίων είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες θύματα βίας, μονογονεϊκές οικογένειες, έγκυες και άλλες κατηγορίες οι οποίες έπρεπε ήδη να έχουν μετακινηθεί».

Αιτούντες άσυλο- Το blame game της κυβέρνησης

«Επίσης δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό το blame game της κυβέρνησης, με τους αιτούντες άσυλο και εν τέλει και με τις τοπικές κοινωνίες. Φορτώνει το βάρος και το φταίξιμο τόσο σε ανθρώπους που μέσα στην πανδημία εγκατέλειψε χωρίς μέτρα και υγειονομική κάλυψη και στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες δεν έδωσε καμία διέξοδο, παρά μόνο απειλώντας με κλειστά κέντρα φυλακές, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα δημιουργήσουν τεράστιες αποθήκες ψυχών.

«Η ατομική ευθύνη»

Αυτό βέβαια η κυβέρνηση το έκανε και στην πανδημία με την ατομική ευθύνη για το σύνολο των πολιτών, είναι η προσφιλή τακτική της», υπογραμμίζει ο Γιώργος Ψυχογιός.

«Να αλλάξει η πολιτική στο προσφυγικό»

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε να εφαρμοστούν άμεσα μέρα και να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης. Και εμείς ως κυβέρνηση κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις σε πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να βρει χώρο στέγασης, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρχές, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι στον δρόμο. Είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε ανοιχτούς χώρους όπου θα εγκατασταθούν προσωρινά σκηνές, είτε θα τους βάλουν σε ένα κομμάτι της Μόριας που θα αποκατασταθεί.
Εμείς λένε ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί χώρος ούτως ώστε να μεταστεγαστούν άμεσα για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και τον κορονοϊό. Αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η σίτιση και η αποφυγή του κοινωνικού αυτοματισμού, από επιθέσεις και απειλές. Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ανθρωποφαγία. Άρα πρέπει οι αρχές να μεριμνήσουν για αυτό.

«Πάγια θέση μας οι ανοιχτού τύπου μικρές αξιοπρεπείς δομές»

«Πάγια θέση μας και δεν αλλάζει αυτό, είναι η δημιουργία μικρών αξιοπρεπών δομών όπου θα γίνονται καταγραφές και οι ευάλωτοι να μεταφέρονται στην ενδοχώρα.
Ανοιχτές δομές, με αριθμό πιο κάτω ή και κοντά στην χωρητικότητά τους, γρήγορη μεταφορά στην ενδοχώρα, γρήγορη απονομή ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα.

«Δεν μεταφέρουν στην ενδοχώρα για να μη δυσαρεστήσουν δεξιούς δημάρχους»

Εμείς φέρναμε περίπου 500 ανθρώπους την εβδομάδα σε δομές της ενδοχώρας για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Αυτοί δεν το κάνουν διότι δεν έχουν δημιουργήσει θέσεις στην ενδοχώρα, για να μη συγκρουστούν με τους δεξιούς δημάρχους και τους περιφερειάρχες με όλα αυτά που είπανε προεκλογικά.

Και βέβαια όταν τορπιλίζεις το πρόγραμμα Εστία, το πρόγραμμα των ξενοδοχείων και πας μόνο σε κλειστές δομές και κέντρα κράτησης δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον κόσμο που έρχεται και τον στέλνεις στις πλατείες.

«Η Μόρια ήταν πάντα η ντροπή της Ευρώπης»

Η Μόρια ήταν πάντα η ντροπή της Ευρώπης. Εμείς ως κυβέρνηση κάναμε ό,τι μπορούσαμε και ήταν και βαρίδι στην πολιτική μας καθημερινότητα, δράση αλλά και στη συνείδησή μας, το πώς θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ανθρωπιά, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Αν αυτό δεν λυθεί με σταθερό μηχανισμό μετεγκατάστασης, όχι μόνο για τη Μόρια αλλά συνολικά για τα νησιά του Αιγαίου και απ όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν θα υπάρξει ελάφρυνση της χώρας .

«Η Ευρώπη να προχωρήσει σε δίκαιο υποχρεωτικό καταμερισμό- Στην Ελλάδα έχει βρει πρόθυμους»

Άρα η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να κάνει δίκαιο υποχρεωτικό καταμερισμό, άλλη διαδικασία για το άσυλο, να προχωρήσει τις οικογενειακές επανενώσεις, να σταματήσει να κλείνει τα μάτια και βέβαια η κυβέρνηση να υπερασπίζεται την ασπίδα της Ευρώπης και την αποθήκη ψυχών. Γιατί η Ευρώπη εδώ έχει βρει πρόθυμους», καταλήγει ο Γιώργος Ψυχογιός.