Ψυχογιός στο Κυβέρνηση.gr για Προσφυγικό: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος

Για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της Ευρώπης

Την πολιτική πρακτική της ΝΔ

Και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο σύνθετο πρόβλημα των προσφυγικών ροών

Μίλησε αποκλειστικά στο Κυβέρνηση.gr

Ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός


Σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων πως η Τουρκία δεν θα εμποδίσει πρόσφυγες από τη Συρία να φτάσουν στη Ευρώπη, ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός δήλωσε πως «η Τουρκία και ο Ερντογάν συνεχίζουν να εργαλειοποιούν και να εκβιάζουν πάνω σε κατατρεγμένους ανθρώπους που έρχονται από τη Συρία, όπου η κατάσταση εκεί παραμένει εκρηκτική. Η Ευρώπη έχει ευθύνη. Ευθύνη για το Ιντλίμπ, από το οποίο προέρχονται οι ροές και πρέπει να καταπολεμήσει τις αιτίες των ροών. Να μην εμπλέκεται για να πυροδοτεί την κατάσταση αλλά να δουλέψει για να λύσει τα ζητήματα και να μειώσει τις ανισότητες», τόνισε ο βουλευτής Κορινθίας.

«Να καταμεριστεί ισότιμα το προσφυγικό βάρος»

Εν συνεχεία ο κ. Ψυχογιός υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την υποχρέωση να καταμερίσει το προσφυγικό βάρος σε όλα τα κράτη μέλη της, ισότιμα. Να στηρίξει όχι μόνο τα προγράμματα μετεγκαταστάσεων αλλά να προσφέρει τη μέριμνά της στους ασυνόδευτους ανήλικους, έτσι ώστε να μετακινηθούν στα κράτη- μέλη προς τους συγγενείς τους με ασφάλεια.

«Ανίκανη η κυβέρνηση στο προσφυγικό»

Οξεία ήταν η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση της ΝΔ, μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν με τη χρήση βίας και καταστολής στα νησιά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ: «Πρόκειται για μία πλήρως ανίκανη και ανεύθυνη κυβέρνηση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Αντί να διαχειριστεί με τη δέουσα σοβαρότητα το μεγάλο αυτό ζήτημα, στέλνει τα ματ στους νησιώτες, που επί πέντε χρόνια σηκώνουν το βάρος του προβλήματος. Είδαμε συνεχείς διαπραγματεύσεις χωρίς σχέδιο και αποτέλεσμα».

«Η ΝΔ επενδύει στις κλειστές δομές και κλιμακώνει την ένταση»

Σχετικά με τις κλειστές δομές, ο κ. Ψυχογιός επεσήμανε πως η κυβέρνηση επενδύει στις κλειστές δομές, σε ένα μέτρο που κλιμακώνει την ένταση και που επίσης δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Όσο ήταν αντιπολίτευση η ΝΔ καθιστούσε υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ροές. Τώρα παρά την αλλαγή της κυβέρνησης οι ροές έχουν αυξηθεί».

«Είμαστε εδώ να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος»

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στη λύση του προβλήματος.
Ζητούμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Να πείσουμε και τους κατά τόπους αυτοδιοικητικούς για να μπορέσει να εφαρμοστεί η ίση κατανομή σε όλη την επικράτεια».

Κυριακίδιου: «Όχι στις ξενοφοβικές δηλώσεις»- «Σε πλήρη αντιδιαστολή η ΝΔ»

Στις δηλώσεις της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, αναφέρθηκε εν κατακλείδι ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε πρόσφατες δηλώσεις της για την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού σε Ευρώπη και Ελλάδα, σημείωσε ότι “πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα φαινόμενα παραπληροφόρησης και στις ξενοφοβικές δηλώσεις που παραπλανούν τους πολίτες”.»Η δήλωση της κυρίας Κυριακίδου έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα πράττει η ΝΔ αλλά και αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης», κατέληξε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ.