Ο πρέσβυς ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής διπλωματίας. Ως διπλωμάτης έχει υπηρετήσεις 11 κυβερνήσεις και 15 υπουργούς Εξωτερικών, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όπου είναι και στέλεχος.

Αν λοιπόν κάνει κριτική στην κυβέρνηση ο λόγος του έχει διπλή βαρύτητα. Την Πέμπτη ο Έλληνας διπλωμάτης έκανε μια επισήμανση, που αξίζει της προσοχής μας.

Σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης ο κ. Μαλλιάς ήταν ιδιαίτερα καυστικός και ανέδειξε ένα ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική διπλωματία. Αυτό της ξεκάθαρης γραμμής για το μείζον ζήτημα των 6 και 12 μιλίων, σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα «έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας». Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές», ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Σχολιογράφοι έσπευσαν να πουν ότι ο κ. Γεραπετρίτης έβαλε το θέμα στη σωστή του διάσταση και κάποιοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση βλέπει με ρεαλισμό τα πράγματα. Στην απέναντι όχθη κάποιοι άλλοι είπαν ότι η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για τα επερχόμενα.

Τη δήλωση Γεραπετρίτη σχολίασε ο πρέσβυς κ. Μαλλιάς,  ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε:
«Η δήλωση αυτή καλόν είναι να διορθωθεί. Προτιμότερο για τα ζητήματα να ομιλεί πρώτος ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών. Καμιά ελληνική κυβέρνηση μετά το 1974 δεν ταύτισε δημόσια τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα 6 ναυτικά μίλια. Κρίμα»

Δεν γνωρίζουμε γιατί ο κ. Γεραπετρίτης έσπευσε να κάνει αυτή τη δήλωση. Η μέχρι σήμερα πολιτεία του δείχνει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αλλά ως σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός θα έπρεπε να μην αναμειγνύεται σε ζητήματα που δεν αφορούν την αρμοδιότητά του. Αρμόδιος για τα εθνικά ζητήματα, εν προκειμένω, είναι ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός.

Το ουσιαστικότερο όμως πέραν όλων αυτών είναι ότι η εικόνα της Ελλάδας – και όχι της κυβέρνησης- πλήττεται διεθνώς, γιατί εμφανίζεται θολούρα γύρω από το τι πρέπει ή τι θα κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» και τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Σαφέστατα η διπλωματία δεν μπορεί να ασκείται ούτε με όρους χρόνων τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων ούτε από τους πάντες. Η διπλωματία είναι ένας μαραθώνιος που πρέπει να τρέχουν όσοι έχουν δυνατότητα να τρέξουν. Και στην προκειμένη περίπτωση αρμόδιοι είναι ο υπουργούς Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός. Κανείς άλλος την συγκεκριμένη περίοδο. Κι αυτό γιατί οι γραμμές είναι πολύ λεπτές και τα λάθη παραμονεύουν σε κάθε βήμα, σε κάθε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική δήλωση. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Και κυρίως χρειάζεται κοινή και σταθερή γραμμή.

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε χρήση τώρα του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Όμως δεν μπορούμε να πετάμε στα σκουπίδια την άποψη ότι «όταν υπάρχει τόσο έντονη αμφισβήτηση, μια de facto αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 μιλίων, δεν έχεις άλλο δρόμο να υπερασπιστείς το δικαίωμα από το να το ασκήσεις». Αυτή η άποψη ακούγεται από τον κ. Τσίπρα και είναι ουσιαστική. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει με σεβασμό στους θεσμούς και να επιδιώξει τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής γραμμής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι κατανοητό ότι κάτι τέτοιο έχει τεράστιες δυσκολίες, πόσο μάλλον όταν εντός της ίδιας κυβέρνησης και εντός του ιδίου κόμματος , όπως επισημάναμε προηγουμένως, δεν υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως έχει χρέος να επιδιώξει να υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή, ακόμα, ίσως και μέσα από μια σύσκεψη αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Η υπόθεση όμως των 12 μιλίων δεν είναι υπόθεση που αφορά μια κυβέρνηση. Αφορά τη χώρα και υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί γιατί είναι μια απόφαση – καθώς και οι συνέπειές της-  που θα ακολουθεί την Ελλάδα για πάντα.

Γράφει ο Οδυσσέας Μόναχος