Αντεπίθεση και ανασχηματισμό δρομολογεί ο Μητσοτάκης

Του Γιώργου Μανουσακάκη

Ανασύνταξη, αντεπίθεση και ανασχηματισμό. Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο «πατάει», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί παραφωνίες υπουργών, ενώ έχει παρατηρηθεί και καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου.

Το έναυσμα για την κυβερνητική ανασύνταξη έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει στείλει ηχηρό μήνυμα προς όλους τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί νέες παραφωνίες, καθώς αυτή την περίοδο η χώρα διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της και χρειάζεται ομοψυχία και πολλή δουλειά προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα της πανδημίας, της οικονομίας αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρώτος άξονας

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τον τουρισμό έχει κάνει ισχυρές συστάσεις σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη για την ομοψυχία που θα πρέπει να δείχνουν, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετείχαν χθες σε ψηφιακή συζήτηση με στελέχη της ΝΔ, όπου τους ενημέρωσαν για το έργο και τις δράσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η αντεπίθεση

Η εντολή του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να σταλεί μήνυμα αισιοδοξίας προς τους πολίτες και την αγορά ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο σύντομα και ότι η κανονικότητα δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουν κάποιοι. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει μεγάλη επικοινωνιακή επίθεση, με βασικό όπλο τα προγραμματισμένα 32 δις. ευρώ από την Ε.Ε., που θα έρθουν ως βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας τους δύο επόμενους μήνες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εκταμίευση αυτού του ποσού, καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία της αγοράς αλλά και των πολιτών, αφού τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προορίζονται γι’ αυτούς. Προς το παρόν, η κυβέρνηση κρατάει χαμηλά το θέμα της κοινοτικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς αναμένεται να αρχίσει να το αξιοποιεί από τον επόμενο μήνα.

Ο ανασχηματισμός

Στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι ένας δομικός ανασχηματισμός, ο οποίος, αν και είχαν ειπωθεί πολλά το περασμένο καλοκαίρι, τελικά δεν έγινε. Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας ότι υπάρχουν αρρυθμίες και κάποια… κόπωση υπουργών και στελεχών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πολλές διορθωτικές κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να αξιοποιήσει περισσότερα κοινοβουλευτικά στελέχη και να αρχίσει να μειώνει τον αριθμό των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών, κάποιοι εκ των οποίων δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα.

Τέλος, πηγές αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός αναμένεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2021 και ενώ η χώρα θα μεταβαίνει στην περίοδο της καταστολής της πανδημίας με τον ερχομό των εμβολίων.