ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός από το forum Thessaloniki Helexpo. 

Από το βήμα της ΔΕΘ-HELEXPO ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα 12 μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 6,8 δις. ευρώ


Στις διεργασίες της ΔΕΘ-Helexpo συμμετέχει ο δημοσιογραφικός Όμιλος Press Group, ο οποίος εκπροσωπείται από τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας KEDENEWS.GR, Γιώργο Κωστούρο και τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Βαρνά.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των μέτρων ενάντια στη διασπορά της πανδημίας, δόθηκαν ελάχιστες διαπιστεύσεις σε φωτορεπόρτερ. Ανάμεσα στους φωτορεπόρτερ που παρευρίσκονται είναι και της Press Group για το ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.Gr και το KEDENEWS.GR Γιάννης Βαρνάς.

Οι δε διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων είναι ακριβώς 50, ενώ οι υπόλοιποι, θα θέσουν ερώτηση ηλεκτρονικά.


 

Oruc Reis
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια δήλωσε πως είναι ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέο γύρο διερευνητικών επαφών.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.

Σχολεία
«Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. Ταυτόχρονα αναφορά έκανε στα ειρωνικά σχόλια που έγιναν για να τα ανακυκλώσιμα παγούρια που θα διανεμηθούν στους μαθητές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς αντιλαμβάνεται πως είναι «άβολη», αλλά αυτό προτείνουν οι ειδικοί και είναι για το καλό όλων μας.

«Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσαμε περισσότερες σχολικές τάξεις για να μικρύνουμε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εκκρεμότητα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Έκκληση προς όλους απηύθυνε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με ψυχραιμία. «Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός να αποκρούσω όλες τις θεωρίες για το αν υπάρχει κορονοϊός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Καρά Τεπέ
Ήδη έχουν γίνει δεκάδες τεστ κορονοϊού σε μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ δήλωσε ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για την κατάσταση στη Μόρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως από τα πρώτα αποτελέσματα έχουν βγει θετικά ορισμένα τεστ.

«Η κυβέρνηση έχει ευαισθητοποιηθεί στο θέμα με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Μετά από επικοινωνία με την Καγκελάριο, εξετάζεται πως η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει στο ζήτημα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων

Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Χθες μίλησα με κ. Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.

Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας

«Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως το πλαίσιο της συζήτησης θα καθοριστεί από τους έμπειρους διαπραγματευτές.

«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε. Αλλά και ότι επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει. «Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας», είπε.

Σχολίασε επίσης ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα». Επεσήμανε όμως και ότι το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.

«Είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται»

Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται, είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης

Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό- Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας. Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε πως περισσότερο έχει πληγεί ο ιδιωτικός τομέας.

«Θα έχουμε αρκετές ποσότητες από εμβόλια»

«Θα έχουμε αρκετές ποσότητες από εμβόλια, ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω το πότε θα γίνει ακριβώς αυτό». Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι απόλυτα ασφαλές, όπως και το εμβόλιο της γρίπης. «Αν χρειαστεί θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δώσω το παράδειγμα, θα το κάνω» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.