Κατά την έναρξη της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για Νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και χαρακτήρισε τη γειτονική χώρα αναξιόπιστη, ενώ αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ.

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Σε λίγες ώρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα απαγγείλει τις ποινές στην ηγεσία και τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στους δράστες του Παύλου Φύσσα και τους εμπλεκόμενους στην εγκληματική δραστηριότητά της. Έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο η κοινωνία αλλά και η Δικαιοσύνη άντεξαν. Ότι οι θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί. Ότι νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα. Κι όσον αφορά στην παράταξή μας όπως τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα», η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα εθνικά μας θέματα τονίζοντας: «Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν ‘οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο’».

Ενημέρωσε επίσης στο σημείο αυτό ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».

Για τον κορονοϊό

Περνώντας στη συνέχεια στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «από σήμερα το πρωί μπήκε σε εφαρμογή ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, με βάση τον οποίο κάθε πολίτης θα γνωρίζει ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του.

Για την κατάρτισή του κατηγοριοποιήθηκαν τα προληπτικά μέτρα σε τέσσερα επίπεδα.

– Το Επίπεδο 1, Ετοιμότητας.

– Το Επίπεδο 2, Επιτήρησης.

– Το Επίπεδο 3, Αυξημένης Επιτήρησης και,

– Το Επίπεδο 4, Αυξημένου Κινδύνου.

Έτσι οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εντάσσονται σε ένα από τα παραπάνω επίπεδα ανάλογα με την τάση επιδημιολογικών μεγεθών (όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και ο δείκτης πληρότητας του συστήματος Υγείας), καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής, όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους».

Πρόσθεσε ότι: «Ο χάρτης – που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr – θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις Ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες. Ο χάρτης αυτός δείχνει ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, είναι πολλά. Και αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, όχι η λήψη νέων. Από πλευράς της η Πολιτεία εντείνει συνεχώς τους ελέγχους της, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συμμόρφωση».

Και ολοκληρώνοντας την αναφορά του στις εξελίξεις με τον κορονοϊό σημείωσε πως «από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου 2020, από τα κλιμάκια της ΔΙ.Μ.Ε.Α., της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, του ΣΕΠΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 413.343 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, έχουν διαπιστωθεί 14.832 παραβάσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7.083.430 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικού ύψους 5.265 ημερών».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης όσον αφορά το Σύστημα Υγείας ότι «από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο επέκτασης της λειτουργίας 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων, είτε σε 24ωρη βάση, είτε έως τις 10 το βράδυ, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά κορονοϊού και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Υπήρξαν για τον σκοπό αυτό, εκπαίδευση προσωπικού, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονες.

Παράλληλα, προχωρά η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν 50 νέες Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και θα ακολουθήσει η παράδοση επιπλέον κλινών προκειμένου να φτάσουμε από τις 565 που ήταν το 2019 στις 1.200 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Πριν δώσει το λόγο στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνοντας πως «αύριο, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί και στις 7 το απόγευμα τον Χάικο Μας, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

Στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην εκδήλωση έναρξης της πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με την επωνυμία Elevate Greece. Μια πλατφόρμα μέρος της οποίας είναι και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενός δυναμικού εργαλείου για τις ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Την Πέμπτη το πρωί θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το μεσημέρι της ίδιας μέρας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου».

Για Oruc Reic και διάλογο με Τουρκία ή κυρώσεις: Οι τακτικές κινήσεις που θα κάνουμε θα τις δείτε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, μιλούσε για αποφύγή όποιας ενέργειας στο Κυπριακό και στην αποφυγεί προκλητικών ενεργειών. Η Τουρκία έκανε το αντίθετο από αυτό που πίστευαν στην ΕΕ. Είναι απέναντι στην Ευρώπη η Τουρκία.

Για το αν επιμένουμε στις διερευνητικές επαφές και αν μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πώς θα το αντιμετωπίσουμε: Το πλαίσιο της στρατηγικής μας δεν αλλάζει, αναμένουμε την Τουρκία πώς θα ανταποκριθεί. Θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ώρες. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί.

Για τις κυρώσεις σε Τουρκία: Το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε δυο μήνες για να φανεί η συνέπεια της. Δεν πέρασαν παρά δυο μέρες για να δείξει το αντίθετο.

Για γερμανό ΥΠΕΞ στην Ελλάδα: Η γερμανική πλευρά προσπάθησε να συμβάλει και το έκανε για αποκλιμάκωση. Αυτό που βλέπουμε είναι μια αναστροφή της Τουρκίας. Στο τραπέζι που θα κάτσει ο Γερμανός ΥΠΕΞ και εμείς και θα συζητηθεί το γεγονός ότι η Τουρκία έκανε το αντίθετο από αυτό που έλεγε. Η Τουρκία να νιώσει πιο πολύ το μαστίγιο και όχι το καρότο.

Για ανασχηματισμό: Το ζήτημα είναι προνόμιο του πρωθυπουργού.

Για το αν ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με Μέρκελ: Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες. Ενώ υπήρχε ισσοροπημένο μείγμα μεταξύ καρότου και μαστίγιο, η Τουρκία επιδιώκει το δεύτερο.

Για τη Χρυσή Αυγή και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι: Μετά την αναγγελία των ποινών θα δείτε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Για 24ωρη επικοινωνία με ΝΑΤΟ: Μακάρι να μη χρειαστεί.

Για ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Ρουπακιώτη: Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι, αυτό που έχω να πω ότι όλοι ξέρουν ότι επί ημερών Σαμαρά πήγαν στο δικαστήριο και με Κυριάκο Μητσοτάκη φτάσαμε στην καταδίκη τους.

Νότης Μηταράκης

Η κυβέρνηση αναπτύσει την εθνική στρατηγική μετανάστευσης με τον ουσιαστικό περιορισμό των ροών και στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θέλουμε η χώρα να αποτελεί πύλη εισόδων μεταναστών στην Ευρώπη.

Επτά σημαντικές αλλαγές:

1.Οι ροές μειώθηκαν κατά 73% – 12.289 οι αφίξεις, ενώ ήταν 44.734.

2.Η επίσπευση εκδοσης αποφάσεων ασύλου. Η άυξηση φέτος ήταν 82%. Εκδόσαμε πάνω από 66.000 αιτήσεις. Εκκρεμούν πάνω πό 84.000 αιτήσεις. Στόχος είναι η πλήρης εκκαθάριση.

3.Έχουμε θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων και αφίξεων.

4.Ο έλεγχος των ΜΚΟ με έξι στοχευμένες ενέργειες. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με διεθνείς οργανώσεις που έχουν συμβάλει σημαντικά.

5. Ο περιορισμός των παροχών σε μετανάστες και πρόσφυγες. Στο παρελθόν δίναμε οικονομικά κίνητρα στους παράτυπους μετανάστες.

6.Η αποσυμφόρηση των νησιών μας.

7.Τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα.

Αντιμετωπίσαμε τις ροές και την κατάσταση στα νησιά που πλέον έχει αντιστραφεί. Επόμενη είναι η αποσυμφόρηση όλης της χώρας. Το όριο του 1% εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Το 2012 θα μιλάμε για μείωση δομών, στόχος είναι να έχουμε 26 δομές από 32 στην ηπειρωτική χώρα.

Υλοποιούμε το πρόγραμμα μετάβασης Ήλιος, που συμβάλει στην αναζήτηση και επιδότηση στέγης, στην εκμάθηση γλώσσας και την πιο ομαλή έκβαση στην αγορά εργασίας. Έχουμε επιταχύνει ουσιαστικά την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πότε θα είναι έτοιμη μια δομή: Στόχος στη Λέσβο είναι το καλοκαίρι να λειτουργήσει η μόνιμη δομή. Ήδη έχουν εγκριθεί 5,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα.

Για το αν η Τουρκία εργαλοιοποιήσει ξανά το μεταναστευτικό: Είναι δεδομένο ότι η πολύ μειωμένες ροές έχουν δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στους διακινητές. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ξεκινήσει τα ίδια. Έχουμε δυνατότητα να φυλάττουμε τα σύνορά μας. Το δικό μας σχέδιο είναι να μην ξαναβιώσουμε σκηνικά της προηγούμενης πενταετίας.

Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών: Είναι σεβαστή η κόπωση μιας χώρας. Τα νέα δεδομένα στη διαχείρηση των ροών, μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τον Φεβρουάριο.

Για μέτρα στις δομές: Έχουμε 750 κρούσματα σε δομές και μία απώλεια, στη δομή της Μαλακάσας. Στην πρώτη φάση δεν είχαμε κρούσμα στις δομές των νησιών. Έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι οι νέες ροές δεν πήγαιναν στις δομές αλλά πήγαιναν σε δομές καραντίνας. Ο κορωνοϊός είναι πρόκληση για τις δομές και οι δυσκολίες είναι δεδομένες, για αυτό είχαμε πιο αυξημένα μέτρα εκεί. Θα λαμβάνουμε οποιοδήποτε μέτρο μας πουν ΓΓΠΠ και ΕΟΔΥ. Για εμάς είναι μια διαρκείς αγωνία.

Για κορονοϊό στις δομές: Γίνονται έλεγχοι. Στον χάρτη Προστασίας υπάρχουν παράλληλα μέτρα που αφορούν τις δομές. Έχουμε 74.000 αιτούντες άσυλο με τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν.