Κλείνουν τα χερσαία σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή από αύριο στις 06:00 προς αποφυγή διασποράς του Covid-19

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως από αύριο στις 6:00 το πρωί κλείνουν τα σύνορα στον έλεγχο της Κρυσταλλοπηγής.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

Βράζει η Βόρεια Ελλάδα Τα νέα μέτρα

Αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές.

Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς.

Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Συνεχίζεται η προσθήκη κλινών στις ΜΕΘ

Κάνοντας λόγο για το επιβαρυμένο Ε.Σ.Υ., ο Σ. Πέτσας υπογράμμισε πως «συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη
‒εάν χρειαστεί‒ κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας».

Για τον εμβολιασμό

«Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού και η προετοιμασία είναι ήδη εντατική. Πρώτα απ’ όλα, τα εμβόλια θα χορηγηθούν ‒όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός‒ δωρεάν. Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού, θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Αν έρθουν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια και χρειαστούν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, θα γίνει και αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν σε κέντρα υγείας, νοσοκομεία και υγειονομικές δομές.

Οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας θα εμβολιαστούν από 65 κινητές μονάδες εντός 10 ημερών.

Το προσωπικό και οι κρατούμενοι στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα θα εμβολιαστούν από υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά σε αυτά.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα εμβολιαστούν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα 34 κέντρα φιλοξενίας στα 6 κέντρα υποδοχής και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για τα νέα μέτρα που εξήγγειλαν οι κ. Σταϊκούρας και Βρούτσης:

«Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε και ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή των Ελλήνων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης της κοινωνίας».