Από το 2017 είχε προαναγγείλει η γερμανική Pitsos την αποχώρηση της μονάδας παραγωγής από την Ελλάδα στην γείτονα Τουρκία – Ποιος ο ρόλος του δημάρχου της Ελευσίνας το 2011 – Η επιστολή των εργαζομένων στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τι είχε δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης


Στην πολιτική λέμε ότι σήκωσε κάποιος «κουρνιαχτό», όταν κάνει θόρυβο. Η αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες σηκώνει όντως «κουρνιαχτό» για την αποχώρηση της Pitsos από την Ελλάδα και κυρίως γιατί θα μεταφερθεί στην Τουρκία.

Για να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους αναγνώστες μας: Η απόφαση του ομίλου να μεταφερθεί εκτός Ελλάδας είναι δεδηλωμένη ήδη από το 2017 και ειλημμένη ουσιαστικά πολύ νωρίτερα, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά σύμπας ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την Pitsos ξεκίνησε το 2011, όταν ο τότε Δήμαρχος Ελευσίνας, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να μπλοκάρει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου την ανέγερση του εργοστασίου σε έκταση που είχε αγοράσει από το 2009 η εταιρία. Τότε η Pitsos ξεκίνησε την σταδιακή μεταφορά των παραγωγικών δραστηριοτήτων της σε Τουρκία και Πολωνία. Στην τελευταία πράξη αυτής της αποχώρησης ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε λάβει δύο φορές επιστολή από τους εργαζομένους του εργοστασίου, με τις οποίες τον ενημέρωναν αναλυτικά για τις αποφάσεις του ομίλου, χωρίς ποτέ να απαντήσει. Η τότε κυβέρνηση αδράνησε και αδιαφόρησε ακόμη και την ύστατη στιγμή και ως εκ τούτου η κατάσταση κατέστη μη αναστρέψιμη πολύ πριν  από τις περσινές εκλογές

Είναι ξεκάθαρο επομένως, ότι οι λόγοι της οριστικά προαναγγελθείσας από το 2017 μεταφοράς του εργοστασίου εκτός Ελλάδας ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Σταθάκης, εξάλλου, ως Υπουργός Ενέργειας της Κυβέρνησης Τσίπρα είχε δηλώσει τότε ότι «το κλείσιμο της Pitsos δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει».

Συνεπώς όσοι φωνάζουν σήμερα για την αποχώρηση της Pitsos  και όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα καλό είναι να αναλογισθούν τι έπραξαν ή τι δεν έπραξαν οι ίδιοι για να αποτρέψουν τη σημερινή κατάσταση. Μια κατάσταση που οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας και στη μείωση της βιομηχανικής  δραστηριότητας στη χώρα μας σε καίριους τομείς.

Πάντως όταν κάποιοι κουνάνε σήμερα το δάχτυλο και θορυβούν σηκώνοντας πολιτικό «κουρνιαχτό» καλό είναι να ανοίξουν τα τεφτέρια τους και να απαριθμήσουν τις επενδύσεις που έφεραν στη χώρα όταν κυβερνούσαν οι ίδιοι.

Εμείς εκείνο που οφείλουμε να καταγράψουμε είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης λόγω της πανδημίας με τον covid-19, η σημερινή Κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός: ξεμπλόκαρε μεγάλες επενδύσεις, ξεκίνησε τα έργα στο Ελληνικό, ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για το Καζίνο, έφερε νέες επενδύσεις από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cοsco, η TeamViewer και πολλές άλλες. Προσέλκυσε αρκετές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό, ενώ προχώρησε δυναμικά τόσο στο κομμάτι της αναγέννησης της αμυντικής μας βιομηχανίας όσο και σε αυτό των υποδομών.

Σίγουρα ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και για να φθάσουμε στον προορισμό μας ως χώρα, που δεν είναι άλλος από την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας μας, πρέπει αυτή η κυβέρνηση που δείχνει ότι χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών, να προχωρήσει και ρηξικέλευθα μέτρα σε ό,τι αφορά τη μείωση της φορολογίας και την πάταξη της γραφειοκρατίας, που είναι οι βασικοί ανασταλτικοί για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Γράφει ο Οδυσσέας Μόναχος