Στο Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός- Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των απανταχού φοιτητών- Προηγήθηκε η ΠτΔ- Στεφάνι και από τον Τασούλα.

Ρεπορτάζ: Μαύρα Σαραντοπούλου

Φωτογραφίες: Νατάσα Βουδούρη- Κατερίνα Θανάση

Βίντεο: Κατερίνα Θανάση

Δύο λεπτά μετά τις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στον ιστορικό χώρο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για να καταθέσει το στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων ηρώων της 17ης Νοέμβρη.

Είχε προηγηθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και ο Κύπριος Πρέσβης στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, αφού κατέθεσε το στεφάνι στο μνημείο των απανταχού φοιτητών, παραχώρησε δηλώσεις για την ημέρα, στο κρατικό κανάλι.

 

Αποχώρησε με τη συνοδεία της προσωπικής του  φρουράς, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Κάτω υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με χιλιάδες αστυνομικούς επί ποδός, η κυκλοφορία επιτρέπονταν μόνο για τους δημοσιογράφους.

Οι έλεγχοι στην περιοχή είναι συνεχείς, ενώ και οι κεντρικοί σταθμοί του μετρό θα κλείσουν από τις 12 μέχρι το απόγευμα.

Το ΚΚΕ έσπασε την απαγόρευση

Παρά την κυβερνητική απαγόρευση για μη πραγματοποίηση της πορείας μνήμης και τιμής για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το ΚΚΕ έσπασε την απαγόρευση. Τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο και όλα τα μέτρα ασφαλείας πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη πορεία μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

 

Το πανό στην κεφαλή της πορείας γράφει: «Διεκδικούμε τα δικαιώματά τας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα», ενώ οι 200 διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και μετα από λίγα λεπτά αποχώρησαν.

Σύμφωνα με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 15 Νοεμβρίου έως και αύριο, 18, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από τέσσερα άτομα και άνω.

Ειδικότερα, λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

– διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

– διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Παράλληλα, έχει διακοπεί, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας έως το Χίλτον, καθώς και στα δύο ρεύματα της οδού Πατησίων, από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια.