Του Μάκη Θεοδώση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία και ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται πάντα σε συνεννόηση με τους λοιμωξιολόγους.

«Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση για την άρση του lockdown», είπε, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως στόχος είναι να ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας είπε πως μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Η σειρά προτεραιότητας: Σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Το κυρίαρχο πλάνο είναι να ανοίξουν τα σχολεία μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τηρώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου. Ο σχεδιασμός αναμένεται να μοιάζει με το άνοιγμα του Μαΐου, δηλαδή να γίνει σε τρεις φάσεις: πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα Χριστούγεννα, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι δύσκολο να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά.