Έργα 31 εκατ. ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ μίλησε για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω κορονοϊού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που φέρνει η πανδημία, εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν το κράτος πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά ωφέλιμο για τους πολίτες και την οικονομία», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην έναρξη της συνεδριακής διαδικασίας της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, διαδικτυακά.

«Πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες ανθρώπινων ζωών»

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός, είπε πως επιβάλλουν ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη, ζητώντας στη συνέχεια από την Αυτοδιοίκηση να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να περιοριστούν, να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. Το να βγει η χώρα από αυτή τη δοκιμασία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι κοινωνικές δομές των δήμων, διότι όπως είπε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν τελειώνουμε τη μάχη με τον κορονοϊό σε δέκα μέρες. Η μάχη αυτή θα τραβήξει πολλούς μήνες».

Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος
«Το εμβόλιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του έτους»

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το εμβόλιο, που όλοι αναμένουν ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του έτους, αλλά ‒όπως σημείωσε‒ χρειάζεται σχέδιο και «οι πρωτοβουλίες στήριξης των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των αδύναμων πολιτών και της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να συνεχιστούν, να πολλαπλασιαστούν, να ενταθούν, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να γίνει στην πράξη ‒ακόμη περισσότερο‒ ένας πυλώνας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κράτους, δήμων και περιφερειών, δίνοντας στην Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες και ανθρώπινο δυναμικό.

Όσο για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως συνεχίζεται κανονικά η υλοποίησή του και έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό έργα ύψους 1,3 δισ. ευρώ από όλη την Ελλάδα.

Τα εννέα έργα, ύψους 31 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Ανατολικής
Μακεδονίας και Θράκης που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

1. Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας ‒ Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου πόλης Καβάλας (14.547.500 €).

  1. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος εξοπλισμού απομακρυσμένης αναγνώρισης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας (3.000.000 €).
  2. Βελτίωση τοπικού οδικού δικτύου Χώρας – Αλωνίων στον Δήμο Σαμοθράκης (713.000 €).
  3. Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στον Δήμο Παγγαίου (2.500.000 €).
  4. Διευθέτηση υδατορεμάτων Δήμου Αβδήρων (2.449.366 €).
  5. Συμπλήρωση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Αλεξανδρούπολης (2.500.000 €).
  6. Έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην Ορεστιάδα (2.499.500 €).
  7. Κατασκευή κτιρίου αιθουσών διδασκαλίας δημοτικού σχολείου Διομήδειας στον Δήμο Αβδήρων (1.490.881 €).
  8. Κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού (Ο.Τ. 822) στον Δήμο Δράμας (1.231.296 €).