Χάος προκλήθηκε σε αεροδρόμιο της Βρετανίας, με Έλληνες που όπως καταγγέλλουν έφθασαν στο αεροδρόμιο χωρίς τελικά να καταφέρουν να πετάξουν, απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να φροντίσει για τον επαναπατρισμό τους.


Σύμφωνα με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, την ευθύνη για την ταλαιπωρία τους έχει η αεροπορική εταιρεία Ryanair με την οποία είχαν εκδώσει τα εισιτήρια της επιστροφής τους στα πάτρια εδάφη, παρά την απαγόρευση πτήσεων από το εξωτερικό.

Στις 22 Μαρτίου εκδόθηκε ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία διακόπηκαν οι πτήσεις από το εξωτερικό – λόγω κορωνοϊού – με εφαρμογή της από την επόμενη μέρα (23 Μαρτίου) και κοινοποίησή της προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί σε βρετανικό αεροδρόμιο, η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία μέχρι και τις 24 Μαρτίου εξέδιδε εισιτήρια για πτήση προς την Ελλάδα και 2,5 ώρες πριν από την προγραμματισμένη απογείωση του αεροσκάφους, οι επιβάτες ενημερώθηκαν πως τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η πτήση, χωρίς κανείς να φροντίσει για τη σίτιση και τη διαμονή τους.

Μιλώντας στην σε τηλεοπτική εκπομπή ένας από τους Έλληνες που εγκλωβίστηκαν στο βρετανικό αεροδρόμιο, περιέγραψε την κατάσταση: «Η πτήση 2,5 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ακυρώθηκε, χωρίς να μας ενημερώσει κανείς σχετικά. Το ΥΠΕΞ μας ενημέρωνε μέχρι χθες ότι θα γίνει κανονικά και η εταιρεία εξέδιδε εισιτήρια μέχρι τις 24 Μαρτίου (σ.σ.: είχε προηγηθεί η ΚΥΑ)».

Ωστόσο, μετά από επικοινωνία του Τάκη Χατζή με τους αρμόδιους, από το ΥΠΕΞ επικαλούνται την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, επισημάνθηκε ότι σε συνεργασία με τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γίνονται προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, με ναυλωμένα αεροσκάφη.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, πηγές του ΥΠΕΞ, μέχρι σήμερα το πρωί οι Έλληνες της Βρετανίας που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα τους, φθάνουν τους 2.500.

Απορίας άξιο είναι, γιατί η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία διαβεβαίωνε τους επιβάτες ότι θα εκτελεστεί κανονικά η προγραμματισμένη πτήση και εξέδιδε εισιτήρια, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, εφόσον είχε προηγηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που το απαγόρευε!

«Μαζί μας είναι ηλικιωμένοι και παιδιά. Είμαστε από χθες στο αεροδρόμιο και κανείς δεν μας έχει πει τίποτα. Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο είναι απαράδεκτος. Οι υπάλληλοι του αεροδρομίου προσφέρθηκαν να δώσουν χρήματα σε μανάδες για φαγητό των παιδιών τους», υπογράμμισε ο Γιώργος.

«Θέλουμε να γυρίσουμε στη χώρα μας. Κάποιοι από μας επιστρέφουν μόνιμα. Είτε απολύθηκαν από τις δουλειές τους είτε παραιτήθηκαν», συμπλήρωσε ο Γιώργος, οδοντίατρος στο επάγγελμα.