Αναμονή έως και 15 ημερών στο θέμα της μετατροπής ή μη της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα χρειαστεί μέχρι να ανακοινώσει την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν, το δικαστήριο ολοκλήρωσε τις ακροάσεις το πρωί της Πέμπτης και θα παραδώσει γραπτώς την απόφασή του μέσα στις 15 επόμενες ημέρες
Βαρβιτσιώτης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αν τελικά ληφθεί και υλοποιηθεί μία τέτοια απόφαση θα σταλεί το μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνά σε «μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία» και πως εγκαταλείπει μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε τη σημασία των αντιδράσεων που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, ορθόδοξες χώρες αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπογράμμισε ότι τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί είναι μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.