Οι δημοτικές υπηρεσίες φροντίζουν ώστε η επαναλειτουργία να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων και του Υπουργείου Παιδείας.


Αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία
Ήδη το Υπουργείο έχει στείλει προς όλους τους δήμους μια πρώτη σημαντική ποσότητα αντισηπτικών, τα οποία θα διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία. Οι δήμοι, με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει, θα φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως, πριν από την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας (όχι απαραίτητα απολύμανση, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) και φυσικά να υπάρχει επάρκεια στα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας, όπως αντισηπτικά, σαπούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια μιας χρήσης, μάσκες, αλλά και ειδικά θερμόμετρα.

Συνεργασία Δήμων-Σχολείων
Οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν συγκαλέσει ήδη σύσκεψη για το θέμα αυτό, τόσο με τους επιτελείς τους και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, όσο και με τους διευθυντές των σχολείων. Μάλιστα στον δήμο Παιανίας οργανώθηκε τηλεδιάσκεψη από τον δήμαρχο Ισίδωρο Μάδη, όπου συμμετείχε και ο λέκτορας Υγιεινής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Νταλέζος, ο οποίος συζήτησε με τους διευθυντές τις διάφορες λεπτομέρειες, απάντησε σε ερωτήσεις και προβληματισμούς τους και γενικότερα ανέλυσε ό,τι απαιτείται σχετικά με τις ειδικές συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Πολλοί δήμοι έχουν πάρει την πρωτοβουλία και για την καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών.

Ο δήμος Γαλατσίου είναι από αυτούς που φιλοξενεί μεγάλο σχολικό συγκρότημα και πριν το κλείσιμο των σχολείων υπήρξε και κρούσμα κορωνοϊού. «Είχαμε κάνει τότε απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία, αλλά ξανακάνουμε και τώρα. Χρησιμοποιούμε το όλα τα εγκεκριμένα και προβλεπόμενα απολυμαντικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κορρές και συνεχίζει: «Κάνουμε όλα τα απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών. Παράλληλα φροντίζουμε και για τις εργασίες στους διάφορους χώρους, όπως στα προαύλια, στα τερέν των γηπέδων των σχολείων, στα πλακάκια, παντού, γιατί θέλουμε να τονωθεί και η ψυχολογία των μαθητών κατά την επιστροφή τους. Θέλουμε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και να περάσουμε το μήνυμα προς τα παιδιά πως ‘τα σχολεία είναι ανοιχτά και σας περιμένουν’».

Ο κ. Κορρές τονίζει πως ο δήμος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων. «Είναι προετοιμασμένοι και οι διευθυντές. Ο δήμος επικοινωνεί διαρκώς μαζί τους και ρυθμίζουμε κάθε λεπτομέρεια και κάθε νέο θέμα που μπορεί να προκύψει. Παρέχουμε αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και ό,τι άλλο προβλέπεται για την επαναλειτουργία των σχολείων».