Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από τα νησιά- Για νίκη μιλούν κάτοικοι και φορείς

Αποχώρησαν μετά από τα εκτεταμένα επεισόδια

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά

Το απόγευμα της Πέμπτης

ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών

Λέσβου, Χίου και Σάμου

Προς εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα συμφόρησης


Το σκηνικό πολέμου στα νησιά φαίνεται πως τελείωσε το πρωί της Πέμπτης, με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο, μετά από τρεις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.

Ο απολογισμός δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση, στην οποία ακόμη και ψηφοφόροι αλλά και στελέχη της ΝΔ, επιρρίπτουν ευθύνες στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φανερώνουν ξεκάθαρα την σύγχυση που κυρίευσε τους επικεφαλής των δυνάμεων των ΜΑΤ αλλά και πολιτικών παραγόντων, με τις αδικαιολόγητες επιθέσεις σε κατοίκους, οι οποίες έφεραν σκληρές αντιδράσεις, εις βάρος των αστυνομικών, όπως η επίθεση στο ξενοδοχείο της Χίου.

Κάτοικοι και φορείς κάνουν λόγο για νίκη των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας αρχικά αποσυμφόρηση των νησιών από το προσφυγικό και μεταναστευτικό βάρος και κατόπιν διάλογο για εξεύρεση λύσης, κοινά αποδεκτής με ειρηνικά μέσα και δημοκρατικές διαδικασίες.

Κώστας Μουτζούρης- περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Μία λύση χωρίς ΜΑΤ

«Η απομάκρυνση των ΜΑΤ ήταν ένα αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση» δήλωσε στο Κυβέρνηση.gr, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Ο περιφερειάρχης τόνισε πως γίνεται μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, κοινά αποδεκτή και από τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία και από την κυβέρνηση: «Μία λύση χωρίς τα ΜΑΤ. Αυτά που έγιναν δεν ήταν σωστά πράγματα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Κώστας Κουνέλλης- Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης: Αν έμεναν θα θρηνούσαμε θύματα

«Η αποχώρηση των ΜΑΤ ήταν μία πολύ συνετή απόφαση της κυβέρνησης», δήλωσε στο Κυβέρνηση.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της Μυτιλήνης, Κώστας Κουνέλλης. «Οι εργασίες έχουν σταματήσει και ο κόσμος αρχίζει να ησυχάζει. Αναμένουμε τις αποφάσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους των νησιών. Περιμένουμε να υπάρξει μία συνετή, πολιτική λύση», τόνισε ο κ. Κουνέλλης.

Χιωτέλλη Εριφύλη- Επικεφαλής παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη»: Είναι μία μεγάλη νίκη

«Η αποχώρηση των ΜΑΤ είναι μία μεγάλη νίκη της κοινωνίας», δήλωσε στο Κυβέρνηση.gr η Εριφύλη Χιωτέλλη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη». Η κ. Χιωτέλλη τόνισε: «Τα ΜΑΤ ήρθαν σαν κατακτητές. Ήρθαν, έδειραν, έκαψαν, έριξαν δακρυγόνα, αλλά έφυγαν σαν δαρμένα σκυλιά. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Αν δεν απαιτήσουμε άμεση αποσυμφόρηση και μετά να ξεκινήσει διάλογος, θα είναι ένας ακόμη ελιγμός της κυβέρνησης», υπογράμμισε η κυρία Χιωτέλλη. Η επικεφαλής της παράταξης, επεσήμανε πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει με τη στάση της να τιμήσει τον αγώνα του λεσβιακού λαού, διότι οι κυβερνητικές δηλώσεις δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση υποχώρηση από το αρχικό τους σχέδιο: «η δική μας γνώμη ήταν να μην συμμετέχει η δημοτική αρχή στη σύσκεψη εάν πρώτα δεν γίνει η αποσυμφόρηση. Είμαστε στα μισά του δρόμου. Ζητούμε από την κυβέρνηση να άρει άμεσα την επίταξη στα νησιά μας», τόνισε ο Εριφύλη Χιωτέλλη.

Μήνυση από δικηγόρους της Μυτιλήνης

Στον απόηχο των γεγονότων 19 δικηγόροι από τη Μυτιλήνη, κατέθεσαν το πρωί της Πέμπτης, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα επεισόδια και τη χρήση αστυνομικής βίας από τους άνδρες των ΜΑΤ στη Λέσβο
Τη μηνυτήρια αναφορά υπογράφουν οι: Γιάννης Πετρέλλης, Αντώνης Πρίμος,Γιάννης Βαβλαδέλλης, Τάσος Χατζηγιάννης, Στρατής Πέτρου, Χριστόφορος Χατζηβασιλείου, Παναγιώτης Τσακύρης, Χάρης Πέτσικος, Νίκος Χωριετέλλης,Δημήτρης Μοιρασγεντής,Ραλλού Τσακαρέλλου,Μαρία Ταμτάμη, Παναγιώτης Ελευθερίου, Ταξιαρχούλα Ζυγούκη, Νίκος Αλεξανδρής, Ταξιάρχης Κουφέλος, Δημήτρης Ζουμπίλης, Γιώργος Πετρέλλης, Κλεοπάτρα Πατερέλλη.

Διαβάστε ολόκληρη τη μήνυση:

ΚΑΤΑ

Παντός υπέχοντος ποινική ευθύνη.
****************
Κύριε Εισαγγελέα,
Είναι γνωστά σε όλους τα άνευ προηγουμένου επεισόδια απρόκλητης αστυνομικής ΒΙΑΣ από τους άνδρες των ΜΑΤ που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες 3 ημέρες στον τόπο μας.

Επαρκέστατα στοιχεία αποδεικνύουν πλήρως ότι άνδρες των αρχών, που εκ του νόμου είναι επιφορτισμένοι να τηρούν την έννομη τάξη και να προστατεύουν τον πολίτη και τον κοινωνικό ιστό, φέρουν ανυπολόγιστα βαριά ευθύνη για την πρόκληση ΧΑΟΥΣ στη Λέσβο, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ του συνόλου των πολιτών της Λέσβου. Ένστολοι, ενήργησαν προβαίνοντας συλλογικά και συστηματικά σε πλείστες όσες εγκληματικές πράξεις και μεταξύ άλλων στις εξής:

α) ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ βάναυσα απρόκλητα σε πολλές περιπτώσεις σε ανυπεράσπιστους πολίτες, με τρόπο που αναμφίβολα στοιχειοθετεί το αδίκημα της ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗΣ σωματικής βλάβης.

β) Χρησιμοποίησαν ΛΗΓΜΕΝΑ ΧΗΜΙΚΑ δακρυγόνα, ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ κρότου λάμψης, σπρέι πιπεριού, αλλά ακόμη και εκτοξεύοντας ΠΕΤΡΕΣ, ενώ σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές πολιτών χρησιμοποίησαν ΠΥΡΑ αδιευκρίνιστου είδους, βάλλοντας αλόγιστα κατά του πλήθους των πολιτών, με μόνη στόχευση να διαλύσουν ειρηνικές διαδηλώσεις των νησιωτών,

γ) Προκάλεσαν μεθοδευμένα ΦΘΟΡΕΣ ΞΕΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, σπάζοντας σταθμευμένα και σε πολλές περιπτώσεις εν κινήσει αυτοκίνητα πολιτών,

δ) ΚΑΘΥΒΡΙΖΑΝ ομόθυμα και δη σκαιότατα το σύνολο των Λεσβίων πολιτών, μεταξύ των οποίων έχουμε την τιμή να συγκαταλεγόμαστε όλοι οι υπογράφοντες την παρούσα, κραυγάζοντας μεταξύ άλλων «ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ», «ΓΚΑΣΜΑΔΕΣ», «ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ», «ΓΑΜΩ ΤΗ ΓΚΑΣΜΑΔΙΑ ΣΑΣ» και άλλα συναφή στρεφόμενα κατά της τιμής και υπόληψης κάθε Λέσβιου.

ε) ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ το σύνολο των Λεσβίων πολιτών, κραυγάζοντας ομόθυμα «ΓΚΑΣΜΑΔΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ», προ και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τρόμο και ανησυχία, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝΤΑΣ το σύνολο των Λεσβίων πολιτών.

Στ) Με τη χρήση των ανωτέρω επιθετικών μέσων, προκάλεσαν εν γνώσει του τι έπρατταν, πολλαπλά ΕΝΑΥΣΜΑΤΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ σε δασικές εκτάσεις στην ΚΑΡΑΒΑ και το ΔΙΑΒΟΛΟΡΕΜΑ Λέσβου και ενώ έβλεπαν τις εστίες που δημιουργούνταν συνέχιζαν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των Λεσβίων πολιτών που κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν μεταξύ εστιών πυρκαγιάς.

ζ) Επιπλέον, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ δασικές εκτάσεις στις ανωτέρω περιοχές, ενώ παραμένει προανακριτικώς ερευνητέο ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ και βάσει ποιων διατάξεων νόμου έπραξαν ως άνω.

η) Ενόσω διαδραματίζονταν όλα τα ανωτέρω, ακόμη και στην πόλη της Μυτιλήνης, στην Παγανή χτες βράδυ, οι κατά τόπο αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ τους, που επιτάσσει την αυτεπάγγελτη ανάληψη δράσεων για την προστασία της κοινωνίας.

θ) Με όλα τα ανωτέρω δια πράξεων και παραλείψεων τους ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τις ζωές χιλιάδες Λεσβίων πολιτών.

ι) Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δημοσιοποιήθηκαν από δημοσιογράφους της ΕΡΑ Αιγαίου εκτεταμένες μαρτυρίες, που καταγγέλλουν την άνωθεν επιβολή ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ από την ΕΡΤ στη μετάδοση των Ειδήσεων που ενδιέφεραν όλους τους Λέσβιους πολίτες.

κ) Επιπλέον, διακινήθηκαν ευρύτατα ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, με σκοπό να σπείρουν τον πανικό και να διαλυθούν οι διαδηλώσεις, που άλλοτε ανέφεραν ότι υπήρξε νεκρός από τα επεισόδια, αλλά και ότι δήθεν Λέσβιοι πολίτες είχαν ΠΑΡΕΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ κατά των Αστυνομικών Δυνάμεων, ακόμη και χτες βράδυ έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην Παγανή. Οι τελευταίες εντελώς αναξιόπιστες αναφορές δημοσιοποιήθηκαν ακόμη και από πανελλαδικής εμβέλειας MME στην Αθήνα, προκαλώντας πανδαιμόνιο, βάζοντας με ψεύδη σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία.

Κάθε Λέσβιος πολίτης προσβλέπει εναγωνίως στην ΚΑΙΡΙΑ παρέμβαση του αρμοδίου Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, ενόψει των ακατάληπτης σφοδρότητας και τόσο εκτεταμένων εγκληματικών πράξεων, που διαδραματίζονταν καρέ καρέ στο διαδίκτυο και τα MME του τοπικού τύπου, υπό συνθήκες που πρόσβαλλαν βάναυσα τη Λέσβο και κάθε πολίτη του ακριτικού τούτου τόπου, που τόσα υπέφερε υπο μένοντας για χρόνια με υπομονή τα δεινά της προσφυγικής και μεταναστευτικής ανθρωπιστικής κρίσης. Σήμερα, αναλαμβάνουμε το δικό μας καθήκον απέναντι στην Κοινωνία και έναντι Σας και ζητούμε να πράξετε το ίδιο.
Άπαντες οι κάτωθι υπογράφοντες εξουσιοδοτούμε δια της παρούσης τον πληρεξούσιο δικηγόρο Μυτιλήνης Νικόλαο Χωριατέλλη (AM ΔΣΜ 327), να υποβάλλει την παρούσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, για κάθε έννομη συνέπεια και ζητούμε να λάβουμε αντίγραφο της παρούσης.

Και με την επιφύλαξη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος μας
ΖΗΤΟΥΜΕ
1. Την όλως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ανάληψη ενέργειας εκ μέρους σας επί της παρούσας.
2. Την καίρια και εις βάθος διερεύνηση όλων των αναφερομένων.
3. Την άσκηση ποινικής δίωξη για πλημμελήματα και κακουργήματα κατά παντός ενεχομένου προσώπου.
Μυτιλήνη 27-02-2020»