Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σε αυτή συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρών ήταν επίσης και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν το σύστημα Υγείας.

Διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 45 έτη

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε 2.581 νέα κρούσματα, υπογραμμίζοντας ότι παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, που σήμερα είναι τα 45 έτη.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ανέφερε ότι 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε απλές κλίνες COVID, ενώ σε 519 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών της νόσου. Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με 582 και 673 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ τριψήφιο αριθμό εμφανίζουν η Λάρισα, η Μαγνησία, και η Πέλλα.

«Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση»

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε επίσης ότι προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη βόρεια Ελλάδα και δύο από το γενικό. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα.

«Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας», σημέιωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, δεδομένου ότι είναι σημαντική η διάγνωση των ασυμπτωματικών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται

Στο μεταξύ, η λοιμωξιολόγος υπενθύμισε ότι σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα ήμασταν όλοι πιο προσεκτικοί. Δυστυχώς, η κούραση υπερτερεί. Η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων, έστω λίγων, είναι πιθανό να οδήγησε στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», προσέθεσε.

Οι άνθρωποι που χάθηκαν δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει

Η κ. Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ήταν μεγάλης ηλικίας ή είχαν υποκείμενα νοσήματα.«Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό. Δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει», ξεκαθάρισε .

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για την ανοσία της αγέλης

Όσον αφορά τα εμβόλια, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε τα εξής: «Οι τεχνολογίες των εμβολίων έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στη μάχη άλλων ασθενειών. Μέσω του εμβολιασμού προετοιμαζόμαστε και έτσι, όταν εκτεθούμε, τα αντισώματα εμποδίζουν τον ιό ή μας βοηθάνε να νοσήσουμε ελαφρά. Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης μέσα στους επόμενους μήνες».

Γκ. Μαγιορκίνης: Ο κορονοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αρχικά αναφέρθηκε στα διεθνή στοιχεία της πανδημίας και στη συνέχεια τόνισε για ακόμα μια φορά ότι επηρεάζονται όλες οι ηλικιακές ομάδες από τον ιό.

«Ο κορονοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας. Ο ιός πέρασε από τους 20άρηδες και τους 30άρηδες στις μεγαλύτερες γενιές και συντηρείται εντός των νοικοκυριών. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας, ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μίλησε παράλληλα και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολιασμού, αναφερόμενος τόσο στο εμβόλιο της Pfizer όσο και σε αυτό της Οξφόρδης, τη διανομή του οποίου έχει αναλάβει η AstraZeneca.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας: