Στους 218 ανέρχονται τα θύματα από τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έφυγαν από τη ζωή δύο ακόμα ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 87χρονο από τη Χαλκιδική και έναν 82χρονο από τη Θεσσαλονίκη.


Χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα κορονοϊου, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα, σε ημερήσιο απολογισμό. Για μια ακόμα φορά τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (66) και τη Θεσσαλονίκη (85). Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκαν δύο θάνατοι, ενώ έως χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 24 ασθενείς.

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων». Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες. «Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες. Σημαντικό είναι, «να βγάλουμε τον Αύγουστο».

Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα». Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα».

Ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμα στη φάση της εκθετικής ανόδου, αλλά διανύουμε μια ανοδική πορεία», όσον αφορά στα κρούσματα. Ο ίδιος εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε ανησυχητικό στάδιο, «στο όριο του να χάσουμε τον έλεγχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.