Για την επιβολή των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, η ΕΛ.ΑΣ. έχει έτοιμο το σχέδιο που θα εφαρμόσει στους χώρους που δημιουργείται συγχρωτισμός.

Έτσι λοιπόν για την επιβολή των μέτρων υπάρχει το σχέδιο με την εξής κλιμάκωση:

Σύστημα «ακορντεόν»

Στην εφαρμογή, το σύστημα «ακορντεόν» περιλαμβάνει ειδοποιήσεις από τα μεγάφωνα για απομάκρυνση συγκεντρωμένων σε «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους, ευρύτερα σε όλη τη χώρα. Τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. θα προβαίνουν μέσω μεγαφώνων σε εντονότερες εκκλήσεις για απομάκρυνση εφόσον χρειαστεί.

Σε δεύτερη φάση, θα προχωρούν σε προληπτική κατάληψη παρουσίας στις πλατείες. Θα υπάρχει κλιμακωτή αστυνομική εγκατάσταση, καθώς θα καταλαμβάνουν με στατικές δυνάμεις περισσότερο χώρο από τους πολίτες για να τους εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιδρούν, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, καθώς και προσαγωγές όπου κριθεί αναγκαίο. Τελικό στάδιο του σχεδίου, αν κριθεί απαραίτητο, είναι η απώθηση με ήπια μέσα.

Επιχειρήσεις «καρουζέλ»

Επίσης, θα υπάρχουν από την ΕΛ.ΑΣ. καθημερινές επιχειρήσεις «καρουζέλ» σε τρεις ή και τέσσερις περιοχές από το πρωί ως το βράδυ στις «κόκκινες» πλατείες, καθώς και εντατικοί έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια στα καταστήματα για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου. Δεν αποκλείεται να υπάρχει και αστυνομική παρουσία στις πλατείες όπου δημιουργείται καθημερινά συνωστισμός και πριν από τα μεσάνυχτα, με σκοπό να αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού που συνεχίζονται, κυρίως στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τι δήλωσε ο Χρυσοχοϊδης 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε χθεσινές δηλώσεις  προανήγγειλε την «εξόρμηση» της ΕΛ.ΑΣ. σε δημόσιους χώρους, τονίζοντας πως θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού, κυρίως στις πλατείες από τους νέους.

Στους 537 οι νεκροί 

Τρία ακόμα θύματα από κορονοϊό θρηνεί η Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, καθώς άφησαν την τελευταία τους πνοή τρεις ηλικιωμένοι, ανεβάζοντας τη λίστα των θυμάτων στους 537.

Πρόκειται για έναν 86χρονο ο οποίος κατέληξε τα ξημερώματα στο ΑΧΕΠΑ, στο οποίο νοσηλευόταν ενώ είχε διακομισθεί από το νοσοκομείο Πολύγυρου.

Την τελευταία του πνοή άφησε επίσης και ένας 74χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Οι δύο άτυχοι άνδρες έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Ως εκ τούτου, τα θύματα στη χώρα μας έχουν φτάσει στα 536.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ένας 87χρονος που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο.