Σε 41 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ


Από αυτά, τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Άλλα 15 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν στις περιφερειακές ενότητες Αττικής (εννέα), Θεσσαλονίκης (τρία), Δράμας (ένα) και Ξάνθης (δύο).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.772 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 54,6% άνδρες. Τα 990 (26,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.969 (52,2%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα θύματα παραμένουν 193, με μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν τα 76 έτη.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι εννέα (66,7% άνδρες).

Τι αλλάζει – Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την είσοδο επισκεπτών από τον Προμαχώνα

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:

1. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

3. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για τον λόγο αυτόν, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

«Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας» είπε ο κ. Πέτσας, αμέσως μετά την σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου.