Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ευρωπαϊκός Τύπος, η αλλαγή του πλαισίου αποτελεί βασική προτεραιότητα του εξαμήνου της γερμανικής προεδρίας και αναμένεται να ανακοινωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Η καταστροφή της Μόριας φαίνεται ότι αποτέλεσε την «εύφλεκτη ύλη» που πυροδότησε την επιτάχυνση των διαδικασιών.


Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε την Τετάρτη αναφορά σε κοινές δομές τόσο ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου όσο και ως προς τις επιστροφές, και αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ισχυρό μηχανισμό αλληλεγγύης».

Η βασική αλλαγή θα αφορά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, τα οποία τώρα γίνονται στη χώρα πρώτης υποδοχής εντός της ΕΕ. Πρόθεση είναι με την αλλαγή να επιτρέπεται η αίτηση ασύλου να υποβάλλεται και να εξετάζεται και από άλλες χώρες της Ενωσης.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συμφωνίες με τρίτες χώρες για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, με στόχο τη σημαντική μείωση των ροών.

Τέλος, οι χώρες πρώτης υποδοχής δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική των επιστροφών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς αρκετές χώρες προέλευσης των μεταναστών δεν αποδεικνύονται συνεργάσιμες σε διμερές επίπεδο.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος και Μάλτα έχουν εδώ και καιρό ζητήσει την αλλαγή του Δουβλίνου, καθώς επωμίζονται μεγάλο βάρος τόσο στην υποδοχή όσο και στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, ενώ και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν λειτούργησε όπως περίμεναν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανησυχίες των κρατών-μελών που αντιδρούν -κυρίως οι χώρες του Βίζεγκραντ- αναμένεται να καμφθούν με ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω της ενδυνάμωσης της Frontex, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» με στόχο την αποδυνάμωση του λαθρεμπορίου.

Η ανακοίνωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την αντικατάστασή του από ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης «μας ευχαριστεί πολύ», δήλωσε ο Κόντε κατά την επίσκεψή του σε σχολικό ίδρυμα στη Ρώμη. «Η Ιταλία εργάσθηκε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, διότι θεωρούμε ότι αυτές οι συμφωνίες (σ.σ.: ο Κανονισμός του Δουβλίνου) είναι επιβλαβείς για τις χώρες πρώτης εισόδου αυτών που αποβιβάζονται», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.