Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε πως η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 4%.


Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρόκειται για το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η καραντίνα λόγω του κορονοϊού θα διαρκέσει περί τον 1,5 μήνα. «Είμαι αισιόδοξος ότι οι χειρότερες προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πιο ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, που προϋποθέτει μεγαλύτερη διάρκεια στα περιοριστικά μέτρα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για ύφεση άνω του 10% που έχουν διατυπωθεί από το ΔΝΤ, καθώς, όπως εξήγησε, υποθέτουν ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού θα κρατήσουν τουλάχιστον τρεις μήνες, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.

Σε σχέση με την μεγαλύτερη συμμετοχή του τομέα του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες χώρες, που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από όσους εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε ότι τα έσοδα του κλάδου διαμορφώνονται στο 10% του ΑΕΠ, στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ως εκ τούτου, δεν βλέπει διαφοροποίηση της χώρας μας ως προς αυτό. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο για τον COVID-19, δεν μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις.

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια
Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τρέχει ασκήσεις αυτήν την περίοδο για την εκτίμηση της αύξησής τους τα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει τα αποτελέσματά τους, καθώς όπως είπε δεν είναι στατιστικά σημαντικά.

Σημείωσε ωστόσο ότι στο β΄ εξάμηνο του 2020 και ενδεχομένως στις αρχές του 2021, θα μπορέσει να γίνει μία ακριβής αποτίμηση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη οι τράπεζες να είναι διαφανείς στην παρουσίαση της εξέλιξης των κόκκινων δανείων, καθώς, όταν ξανανοίξουν οι αγορές, οι επενδυτές χρέους θα προτιμήσουν χώρες για τις οποίες θα έχουν καλύτερη εικόνα.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής ή εθνικών bad banks για την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, πρόσθεσε όμως ότι αυτή η λύση θα πρέπει να εξεταστεί μόνο αν δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι τιτλοποιήσεις δανείων.