Για να αντέξει στο χρόνο ένα κόμμα πρέπει να είναι δομημένο πάνω σε δημοκρατική βάση.

Η πολιτική ιστορία του τόπου μας το αποδεικνύει. Η ΝΔ, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, άντεξαν μετά την αποχώρηση των ιδρυτών τους γιατί οργανώθηκαν δημοκρατικά, και από αρχηγικά κόμματα μετετράπησαν σε κόμματα αρχών. Οι αρχηγοί έρχονται και παρέρχονται, ανάλογα τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά τα συγκεκριμένα κόμματα παραμένουν, με τη ΝΔ μάλιστα να εξακολουθεί να είναι κόμμα εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε πάντα ένα κομμάτι της Αριστεράς. Ανάλογα τον αρχηγό του, ήταν και πιο ανατρεπτικός.

Το 36% που τον οδήγησε στην εξουσία το 2015, φυσικά δεν είχε σχέση με όλα αυτά. Ήταν, όπως αποδείχθηκε, μια ψήφος αντίδρασης και μια ψήφος ελπίδας, που διαψεύσθηκε από την προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Η εκλογική ήττα του 2019 τον έχει οδηγήσει σε μια φάση εσωστρέφειας. Μια εσωστρέφεια μοιραία όχι τόσο ως επακόλουθο της ήττας αλλά λόγω της ευκαιρίας που χάθηκε στο διάστημα που ήταν κυβέρνηση, για να οργανωθεί και να αποκτήσει ρίζες στο ελληνικό εκλογικό σώμα.

Είναι γεγονός ότι όσο ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός η εσωκομματική δημοκρατία δεν προωθήθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις κινούνταν γύρω από την επιθυμία του προέδρου του κόμματος. Έχει μείνει άλλωστε στην ιστορία και καταγραφεί σε βίντεο το περιστατικό που όταν συλλογικά όργανα αποφάσισαν ενάντια στη βούληση του τότε πρωθυπουργού, επαναλήφθηκε η ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε έτσι σε ένα κόμμα αρχηγικό, διατηρώντας παράλληλα δημοκρατικές διαδικασίες, που λειτουργούν πολλές φορές σαν βαρίδι και επιβραδύνουν. Βέβαια, πολλοί θεωρούν ότι χωρίς τον κ. Τσίπρα θα έκανε βουτιά στο 3%.

Και κοντά σε όλα αυτά ήλθε ένα γεγονός που επιβεβαίωσε ότι ό ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αρχηγικό κόμμα αλλά… οικογενειακό.

Η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ζανέτ Τσίπρα δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει στα εσωκομματικά του κόμματος και δη δημοσίως, ωστόσο αυτή τη φορά έκρινε σκόπιμο να επιτεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook για τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος περί φειδωλών χαρακτηρισμών έναντι των πολιτικών  αντιπάλων, «φωτογραφίζοντας» ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Ζανέτ Τσίπρα κάλεσε όποιον διαφωνεί με την κομματική γραμμή να παραιτηθεί. «Όποιος έχει θέμα με την γραμμή… απλά μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης του! Τέλος και έλεος!!!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι στις 23/9, με άρθρο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως οι πολιτικοί αντίπαλοι δεν θα πρέπει να αποκαλούνται απατεώνες, κρατώντας απόσταση από όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς ακόμη και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ουσία ωστόσο δεν είναι το τι λέει και τι χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η ουσία είναι ότι η μεγάλη αδελφή, βγήκε στο… μεϊντάνι για να υπερασπιστεί τον μικρό αδελφό από τους κακούς που απειλούν τη θέση του στην οικογενειακή επιχείρηση. Γιατί, προφανώς, έτσι αντιλαμβάνεται τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ζανετ Τσίπρα, ως οικογενειακή επιχείρηση. Δεν είναι η μόνη, φυσικά, αλλά η διαφορά είναι ότι εκείνη ότι δεν είναι θεσμικό πρόσωπο.

Τα κόμματα όμως δεν είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Είναι εξελισσόμενοι οργανισμοί που λειτουργούν με βάση δημοκρατικές αρχές.

Ατυχείς στιγμές σίγουρα υπήρχαν, αλλά η παρέμβαση της αδελφής του κ. Τσίπρα δεν δείχνει μόνο την κτητικότητα που νιώθει για την επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει και την αγωνία της μήπως τελικά χαθεί ο έλεγχος του… μαγαζιού.