Σε μόλις 351 ανέρχονται οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τις τράπεζες, την ώρα που το τρέχον καθεστώς για την προστασία των δανειοληπτών λήγει στο τέλος του ερχόμενου Απριλίου.

Και αυτό, παρά τις συνεχείς νουθεσίες κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ (ενδεικτικά, του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη) προς τους πολίτες ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

Αλλά, παρά τα κυβερνητικά μηνύματα, η πραγματικότητα δείχνει πως οι εγκεκριμένες αιτήσεις για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας συνεχίζουν να κυμαίνονται με ρυθμούς «χελώνας».

Γεγονός που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εάν συνυπολογιστεί πως το ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει σε περίπου 2,5 μήνες, το ότι δεν παρουσιαστεί ακόμα συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση για το νέο πλαίσιο και, ειδικότερα, τη δυσφορία που θα λογικά προκαλέσουν οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου σε μεγάλη μερίδα πολιτών, δανειοληπτών και μη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τηςειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή και μετά την ολοκλήρωση της 32ης εβδομάδας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η κατάσταση έχει ως εξής:

– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 65.393 ενδιαφερόμενοι χρήστες (δηλ. έκαναν login στην πλατφόρμα), από το σύνολο των περίπου 130.000 δυνητικά επιλέξιμων χρηστών. Ωστόσο κάποιοι οφειλέτες ενδέχεται να έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους απευθείας με τις τράπεζες ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (π.χ. Νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 43.398 χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι 21.995 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση απορρήτου.

– Έχουν υποβληθεί 2.073 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι 41.325 χρήστες δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτησή τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.

– Έχουν δοθεί 731 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι εκκρεμούν να επεξεργαστούν 1.342 υποθέσεις από τις τράπεζες (ο Νόμος ρητά προβλέπει διάρκεια 1 μήνα για την επεξεργασία της αίτησης και την ετοιμασία της σχετικής σύμβασης δανείου).

– Έχουν ήδη αποδεχθεί 315 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 416 υπόλοιπων (αφότου ο πολίτης λάβει τη σύμβαση από την τράπεζα, έχει ένα μήνα για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω στην επιδότηση).

– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 209 πολίτες (αφού αποδεχθεί την ανωτέρω σύμβαση, μετά ο πολίτης αιτείται κρατική επιδότηση του δανείου του. Η ΕΓΔΙΧ εγκρίνει την επιδότηση, μέσα σε 1 μήνα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του νόμου). Εκκρεμεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας και η έγκριση 106 υποθέσεων.