Πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά,  παραμένουν ακόμη στους δρόμους και τους ελαιώνες της Λέσβου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

Εκτός της νέας δομής που στήνεται με γοργούς ρυθμούς στο πεδίο βολής πίσω από τον Καρά Τεπέ, παραμένει ο μεγάλος όγκος προσφύγων και μεταναστών καθώς  δείχνουν απρόθυμοι να εγκατασταθούν εκεί, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στο νησί, στο οποίο ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις καταστολής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η αστυνομία διέπραξε αναίτιους ξυλοδαρμούς και χρήση χημικών κατά προσφύγων το Σάββατο.

Μέχρι χθες αργά το βράδυ στο νέο κέντρο είχαν στηθεί με τη συνδρομή και του Στρατού 350 σκηνές χωρητικότητας 6-8 ατόμων η κάθε μία, από τις συνολικά 600 σκηνές που έχει προσφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Παράλληλα με τις χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους για την υποδοχή των νέων σκηνών έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημιουργία χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για Covid-19 καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων.