Μετά από 42 ημέρες εγκλεισμού, οι Έλληνες βγαίνουν από το σπίτι, χωρίς να χρειάζονται άδεια.

Μερική επαναλειτουργία καταστημάτων.

Οι κανόνες που πρέπει να τηρούν οι πολίτες για να μην υπάρξει νέα έξαρση κορονοϊού


Από σήμερα Δευτέρα λοιπόν, η πρώτη μεγάλη αλλαγή, είναι ότι πλέον απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας και σταματά η υποχρέωσή μας να στέλνουμε SMS στο 13033 και να έχουμε έγγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις μας εντός του νομού όπου είναι η μόνιμη κατοικία μας.

Ωστόσο δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό και απαγορεύονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά.

Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα
Η μάσκα μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, ως μέσο αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού. Έτσι από σήμερα Δευτέρα (04/05), η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα:

-Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

-Στα ασανσέρ

-Στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Επίσης η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα:

-Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

-Σούπερ μάρκερ, στα καταστήματα τροφίμων στον τομέα με τα μη τυποποιημένα τρόφιμα

-Σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα

-Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Σε όλους τους άλλους χώρους, υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Κανόνες υγιεινής
Η διατήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών μεταξύ μας και η σωστή αντισηψία, αποτελούν τους κύριους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά.

Σύμφωνα με τις τελικές επίσημες οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας, η υγιεινή των χεριών είναι το πρώτο μέτρο προστασίας, που αφορά όλους σε όλες τις συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει, ως γνωστόν, προσεχτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού.

Το δεύτερο αφορά την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων. Σε γραφεία, σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, χώρους λατρείας, καταστήματα (όπως σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων), νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπούς ανοικτούς χώρους όλοι πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου. Στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων, ενώ στους ανελκυστήρες θα πρέπει να τηρείται 40% πληρότητα.

Ειδικοί κανόνες για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα καθοριστούν μετά τις 11 Μαΐου. , ενώ στον παρακάτω πίνακα προσδιορίζεται και ο αριθμός ατόμων ανά τ.μ. ανά κατηγορία χώρου και καταστημάτων.