ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΥΡΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΡΣΙΝΟΥ 

Η οικονομική ύφεση που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, τα περιοριστικά μέτρα καθώς και το παρατεταμένο lockdown της αγοράς, δείχνουν σήμερα τα  αρνητικά αποτελέσματά τους. 

Στην πιο κοσμοπολίτικη γειτονιά της χώρας μας, κάτω από την Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Πλάκα, οι επιχειρηματίες που για δεκαετίες ανέμεναν το καλοκαιρινό τουριστικό κύμα να πάρουν βαθιά οικονομική ανάσα, τώρα κάθονται έξω από τα μαγαζιά τους και δεν πιστεύουν στα μάτια τους.

Το ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.GR πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή και αυτό που αντικρίσαμε πραγματικά απογοητεύει βαθιά. Άδεια εμπορικά καταστήματα, όπως άδειοι ήταν και οι δρόμοι. Οι τουρίστες που συναντήσαμε κυριολεκτικά μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών μας, ενώ επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους κυρίως στην  εστίαση.

“Είμαι εδώ 40 χρόνια. Από τον πατέρα μου. Τέτοιο πράγμα δεν το χω ξαναδεί. Δεν πήγαινε το μυαλό μας δηλαδή. Λέγαμε εντάξει, πανδημία, εμάς δεν μας χτύπησε πολύ, δεν υπάρχει περίπτωση. Οι τουρίστες πάντα έρχονται. Που να ξέραμε ότι θα καθόμασταν στα σκαμπό έξω από τα μαγαζιά μας και θα βαρούσαμε μύγες” μας είπε γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: “Τους υπαλλήλους τους σταμάτησα. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν μπορώ δηλαδή. Κάνουμε βάρδιες με τη γυναίκα μου. Αυτή πρωί, εγώ βράδυ. Ξέρεις τι ενοίκιο έχω; Κοντά στα τέσσερα χιλιάρικα. Που θα τα βρω; Άστα κοπελιά, ένα δράμα είναι, μην κοιτάς που δεν τα λένε στις τηλεοράσεις”.

Λίγο πιο πάνω, ακόμη πιο κοντά στον Ιερό Βράχο, συνομιλήσαμε με έναν ακόμη επιχειρηματία: “Ξέρεις τι σημαίνει πόλεμος χωρίς βόμβες; Από Σεπτέμβρη θα ανεβαίνουμε πάνω ένας-ένας και θα φουντάρουμε. Τα βλέπεις όλα αυτά; (μας δείχνει τα δεκάδες ρούχα του κρεμασμένα έξω).  Πάνε για φούντο. Ποιος θα τα πάρει του χρόνου; Άμα είμαστε εδώ”.

Στο ερώτημά μας εάν τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν βοηθήσει η απάντηση ήταν αποστομωτική: “Ποια μέτρα κοπελιά; ποια μέτρα; τα 800 ευρώ στους εργαζόμενους για τρεις μήνες; Βλέπεις κανέναν εργαζόμενο; Για κάνε μια βόλτα στην περιοχή. Εγώ τον ψήφισα, αλλά δεν περίμενα τέτοια κοροϊδία. Άλλα ακούμε στις ειδήσεις και άλλα βλέπουμε στην τσέπη. Καμία στήριξη δεν υπάρχει για εμάς. Τι; να πάω να πάρω δάνειο; Πάλι; Έχω τρία στην πλάτη μου. Μην ακούς. Θα πεινάσει κόσμος από Σεπτέμβρη. Ούτε στα νησιά κινείται φύλλο”.

Απογοητευμένοι και εμείς, πήραμε τον κατήφορο αφήνοντας πίσω μας τους Αέρηδες,  δίχως να μπορούμε να προσφέρουμε ούτε απαντήσεις ούτε παρηγοριά, σε μία Ελλάδα που στενάζει και που πια δεν αντιστέκεται, παρά αφήνεται στο “ό,τι βρέξει ας κατεβάσει”.