Σαββατοκύριακο με αυξημένα μέτρα σε δρόμους και λιμάνια

Κλειστές οι λαϊκές, νέα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ

Ένα κομβικό διήμερο θεωρούν οι ειδικοί πως είναι αυτό το Σαββατοκύριακο

Για τη διασπορά του κορονοϊού, γι αυτό συνιστούν στους πολίτες 

Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις


Ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο στελέχη του υπουργείου Υγείας και γιατροί, θεωρούν ότι είναι ένα κομβικό διήμερο, όπου όλοι πρέπει να συνετιστούν και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ο συναγερμός στην κυβέρνηση σήμανε νωρίς σήμερα Παρασκευή όταν υπήρξε μαζική αναχώρηση πολιτών από την Αθήνα με τις Εθνικές οδούς να γεμίζουν αυτοκίνητα. Μάλιστα, αυξημένη ήταν και η αναχώρηση προς τα νησιά ενόψει του Σαββατοκύριακου, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, θα έχει καλοκαιρία.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση πήρε νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η παρουσία πολιτών στους δρόμους και οι συναθροίσεις. Αρχικά, περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν περιπολίες σε δρόμους, πλατείες και άλση για να διαπιστώνουν αν υπάρχουν συνωστισμοί πολιτών. Μάλιστα, θα εκφωνείται και σχετικό μήνυμα.

Επίσης, από τα λιμάνια απαγορεύτηκε από όλα τα λιμάνια της χώρας ο απόπλους σκαφών αναψυχής, καθώς διαπιστώθηκε μαζική αναχώρηση την Παρασκευή. Παράλληλα, οι λαϊκές αγορές θα είναι κλειστές το Σάββατο και από Δευτέρα θα υπάρχουν νέα μέτρα με απόσταση ανά πάγκο και μειωμένο αριθμών αυτών. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι η αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα και στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Περιπολίες για την απαγόρευση συναθροίσεων

Mήνυμα προς τους πολίτες θα ακούγεται το Σαββατοκύριακο από τα μεγάφωνα των περιπολικών της Αστυνομίας για την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Το ηχητικό μήνυμα είναι επίσης ηχογραφημένο στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά και θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών κυρίως σε σημεία που συναθροίζονται άτομα, στο πλαίσιο μέτρων για την ανάσχεση μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Στόχος της ΕΛΑΣ είναι οι πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση. Οι περιπολίες θα διενεργούνται σε κεντρικά σημεία και πλατείες σε κάθε πόλη της χώρας. Το μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες: «Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», αναφέρεται στο ηχητικό σε πολλές γλώσσες.

Απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια και περιορισμός μετακινήσεων

Στη λήψη μέτρων από αύριο Σάββατο 21 Μαρτίου για τον προσωρινό περιορισμό των μετακινήσεων επιβατών εντός της ελληνικής επικράτειας με πλοία και σκάφη κάθε τύπου, προς περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού CΟVID-19 προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με την υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Τα μέτρα προβλέπουν τον προσωρινό περιορισμό όλων των μετακινήσεων επιβατών δια θαλάσσης με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
Τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ νησιών που εξυπηρετούνται από πλοία που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

Τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

Τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.
Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη.

Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή θα αποδεικνύεται με την επίδειξη είτε του ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, σε περίπτωση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο. Οι περιορισμοί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.

Κλειστές οι λαϊκές αγορές

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι λαϊκές αγορές το Σάββατο, ενώ από Δευτέρα μόνο οι μισοί παραγωγοί θα βρίσκονται σε αυτές, κρατώντας αποστάσεις 5 μέτρων. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα και στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε, εκ νέου, τη σημασία του «μένουμε σπίτι» για τον περιορισμό του κορονοϊού. «Κάποιοι αγνοούν τις συστάσεις και η ελληνική Πολιτεία ξέρει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Από την συμπεριφορά μας θα καθοριστεί ποια επιπλέον μέτρα θα πάρουμε», τόνισε. Παράλληλα, επισήμανε «αν δεν σταματήσουμε να κινούμαστε χωρίς να υπάρχει λόγος σοβαρής σημασίας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εξετάσει άλλα μέτρα και τα εξετάζει». «Είναι σημαντικό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον ιό, είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας, είναι πραγματική μάχη», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.