Κατά 21 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού Covid-19 στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με το συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν τη νόσο στη χώρα μας να ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 31.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως 21 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ηλεία και στην Πάτρα και πρόκειται για άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον 66χρονο (το 9ο κρούσμα, που είχε επισκεφθεί πρόσφατα Αίγυπτο και Ισραήλ) και τη σύζυγο του (το 10ο επιβεβαιωμένο κρούσμα).

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «εξετάζονται πάνω από 400 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους συγκεκριμένους εκδρομείς».

O ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα.

Σημείωσε επίσης πως το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου το γκρουπ των ταξιδιωτών. Ο εντοπισμός της νόσου στο γκρουπ έγινε χάρη στην επαγρύπνηση της ιατρικής ομάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών.

Στην Αμαλιάδα όπως είπε έχουμε μετάδοση στην κοινότητα και μάλιστα από χώρα, που δεν περιμέναμε, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί πανικό. Περισσότερες από 400 επαφές έχουν ήδη ιχνηλατηθεί και εξετάζονται όσοι πληρούν τα κριτήρια. Από τους 24 εργαστηριακούς ελέγχους που ολοκληρώθηκαν οι 21 ήταν θετικοί στον ιό.