Βαρύ χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής αξιωματούχος της ΕΕ, που επικαλείται η ιστοσελίδα Politico, την ώρα που ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση.

Όπως προκύπτει από τις διαρροές, στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι «κόκκινες» γραμμές, η επιμονή για επιβολή όρων που συνδέονται με τις εκταμιεύσεις καθώς επίσης και οι διαφωνίες. Συγκρατημένη πρόοδο βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε, η Σύνοδος κυριαρχήθηκε από «κόκκινες γραμμές των δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών και της Φινλανδίας, τόσο στην κατανομή των κονδυλίων, στους όρους για την εκταμίευσή τους, στη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την αποπληρωμή των πόρων». «Κατέστη σαφές», συνέχισε ο ίδιος ότι υπάρχει ένας μακρύς και επίπονος δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε σε λίγες σύντομες εβδομάδες εάν θέλουμε να επιτύχουμε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου»

Ο ίδιος υποστήριξε πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν «ξεκάθαροι και αποφασιστικοί», ενώ κατά τις ίδιες πηγές φέρονται να τόνισαν πως οι χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας συμφωνούσαν με τις θέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στα μέσα Ιουλίου. Αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico ανέφεραν πως η 10η Ιουλίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία, αλλά άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Το άσχημο κλίμα εντός της Συνόδου περιέγραψε και διπλωμάτης χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου είχε πολύ λίγο χώρο για ελιγμούς. Ο ίδιος ανέφερε πως η Λαγκάρντ προειδοποίησε πως εάν οι ηγέτες δεν λάβουν αποφάσεις σύντομα, «οι αγορές θα αντιδράσουν».