Την Τετάρτη ανακοινώθηκε το σχέδιο για την άρση του lockdown στον Τουρισμό και μια από τις βασικές πτυχές του είναι το γεγονός ότι η χώρα μας θα υποδεχθεί φέτος επισκέπτες, χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ ή να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα.


Κατά την ενημέρωση των συντακτών οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς προχώρησαν σε διευκρινίσεις για αυτό το θέμα. Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως υπάρχει σχέδιο για όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την έλευση τουριστών. «Δεν υπάρχει μονοσήμαντη προσέγγιση των ζητημάτων αυτών. Θα δρομολογούμε τους αντίστοιχους ελέγχους», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος όλων των ταξιδιωτών με ερωτηματολόγια και δειγματοληπτικά τεστ. Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων προς την Ελλάδα και τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Επίσης, ενημέρωσε πως πλέον θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε τουριστικό κατάλυμα ενώ θα υπάρξει η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και ανά νησί με στόχο να ενισχυθούν οι δομές υγείας με το άνοιγμα της τουριστικής κίνησης.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι θα εξαιρεθούν ταξιδιώτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού. Ο κατάλογος των χωρών που δεν θα μπορούν να αποστείλουν τουρίστες θα ανακοινωθεί σύντομα. Μάλιστα, σε μετέπειτα ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είπαμε ποτέ ότι 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε όλους».

Ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις στις ξένες χώρες, μέσω του παρατηρητηρίου που υπάρχει στη χώρα μας, η κυβέρνηση θα προχωρά και σε αντίστοιχες κινήσεις όσον αφορά στην υποδοχή επισκεπτών.

Μάλιστα, θα προβλέπεται και η διακομιδή ασθενούς αν χρειαστεί, με βάση το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί το προηγούμενο διάστημα σε περίπτωση κρούσματος σε κατοίκους νησιών. Στόχος είναι ο χρόνος μεταφοράς ασθενών σε μεγαλύτερες δομές υγείας να είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για αυτόν τον λόγο, αναβαθμίζονται και οι δομές υγείας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τα μικρά νησιά έχει προβλεφθεί ενίσχυση των υπαρχουσών δομών υγείας, επιπλέον κλίνες και δομές για τεστ.

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι «το τεστ δεν προτείνεται γιατι δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αφήνεται η ευχέρεια σε κάθε χώρα να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους».

Η Ευρώπη, «έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, ιχνηλάτιση επαφών, πράγμα δύσκολο. Επίσης πρότεινε ψηφιακές εφαρμογές, γεγονός που αγγίζει την τεχνολογία και τα προσωπικά δεδομένα».