Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη του διαλόγου, διαμηνύοντας σε Τουρκία και Ευρωπαίους εταίρους, πως με το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου δεν πρόκειται να προχωρήσει στις διερευνητικές επαφές. 

Τι δήλωσε ο Χάικο Μάας

Οι δηλώσεις του Χάικο Μάας ήταν μεν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί αυτές τις ώρες στην Ευρώπη μετά τις άκρως προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας (με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια), ωστόσο το «κλειδί» των εξελίξεων παραμένει στην αντίδραση της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

«Μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης», διαμήνυσε ο κ. Μάας προς την Τουρκία. Ο Γερμανός υπουργός και στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ έδειξε να κατανοεί την έκπληξη και τον θυμό της Αθήνας από τις εκ νέου προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με αποτέλεσμα να διακοπούν όλα όσα είχαν δρομολογηθεί πρόσφατα. Παρόλα αυτά ο κ. Μάας επέμεινε λέγοντας ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος για την παραγωγή αποτελεσμάτων.

Περιμένοντας τις κυρώσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως αναμένει να γίνει εκ νέου συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προκλητικότητα της Τουρκίας ενώ δεν αποκλείεται να έχει συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν

Ξεκινά έρευνες το τουρκικό ερευνητικό 

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε χθες πως «ο Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».