Για τα επόμενα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής. 


Για τοπικά lockdown και μέτρα απευθυνόμενα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από την πορεία του κορονοϊού, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσακρής σημείωσε πως υπάρχει πράγματι αυξητική τάση των κρουσμάτων, ωστόσο, όπως είπε, «ήταν κάτι που περιμέναμε».

«Είναι λογικό να δούμε μία έξαρση. Έχει να κάνει εν μέρη με τον τουρισμό και με τοπικά φαινόμενα».

Ερωτώμενος για πιθανά νέα μέτρα, ύστερα από αυτά που ανακοινώθηκαν χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Τσακρής απέκλεισε το σενάριο νέου γενικευμένου lockdown.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλικιακής διασποράς της επιδημίας. Και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα».

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως απαιτείται πολύ καλή οργάνωση: «Να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δώσουν κατάλληλες πληροφορίες για να πάρουμε τα σωστότερα μέτρα, που θα έχουν τοπικό χαρακτήρα ή θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες».

«Οι νέοι χτυπήθηκαν περισσότερο οικονομικά και σε κοινωνικό επίπεδο», είπε και έκρινε πως υπάρχει κάποια είδους αντίσταση πλέον, η οποία, όμως, «δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε, οι δύο δεκαετίες που συμβάλουν περισσότερο στην εξάπλωση του ιού είναι οι: 20-30 και 30-40. «Οι μεγαλύτερες ηλικίες προσέχουν περισσότερο» παρατήρησε.

Παράλληλα, ο κ. Τσακρής προειδοποίησε πως το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα, καθώς θα υπάρξουν κι άλλες ασθένειες, όπως η γρίπη, που θα δυσχεράνουν τη διάγνωση των περιστατικών.

Η «Ελλάδα έχει σύμμαχο τον καιρό, σε αντίθεση με άλλες χώρες» δήλωσε και έφερε ως παράδειγμα χώρες με πιο ψυχρό κλίμα ή περισσότερη υγρασία.