Βάση των τελευταίων εξαγγελιών της κυβέρνησης, οι εργοδότες και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής, θα έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες, ώστε να δηλώσουν το 40% των εργαζομένων τους σε υποχρεωτική τηλεργασία. Το 24ωρο αυτό θα είναι πιθανότατα η Τετάρτη, καθώς τα βήματα έχουν ως εξής:

Σήμερα εισάγεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη και ακολούθως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί και επίσημα σε ισχύ


Οι εργοδότες θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η 24ωρη προθεσμία για την δήλωση των τηλεργαζόμενων μισθωτών θα «τρέξει» πιθανότατα την Τετάρτη ώστε το μέτρο να μπει στην πράξη σε εφαρμογή από την Πέμπτη το πρωί.

Η υποχρεωτική τηλεργασία εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή έως τις 4 Οκτωβρίου ειδικά στην Αττική, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοιού. Αυτό σημαίνει πως η υποχρεωτική τηλεργασία ισχύει από την προαναγγελία στην «Εργάνη» και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Όπως έγραψε το ethnos.gr, το νέο έκτακτο μέτρο για τους εργαζόμενους μπαίνει σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης σε Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Οι εργοδότες θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς που θα θέσουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.