Το σχέδιο διανομής των επιδομάτων και την προσδοκώμενη απόδοση των μέτρων για την πανδημία δημοσιοποίησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Του Μάκη Θεοδώση

Σχετικά με το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων ανέφερε σε τηλεοπτικό κανάλι πως θα το λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται οι αποφάσεις. Ο κ. Σκέρτσος δεν προσδιόρισε συγκεκριμένες ομάδες που θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα, ωστόσο τόνισε ότι θα γίνουν διασταυρώσεις προκειμένου να πάρουν το βοήθημα αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ επισήμανε ότι η καταβολή του θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, θα επικεντρωθούν στην κάλυψη των χαμηλόμισθων, με πιθανό όριο τα 1.000 ευρώ μεικτές αποδοχές. Όσον αφορά τις κοινωνικές ομάδες, έμφαση θα δοθεί σε αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ και τα εξωτερικά ιατρεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δώρο Χριστουγέννων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι η καταβολή του θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου και θα υπολογιστεί επί του πραγματικού μισθού που έχει λάβει ο εργαζόμενος. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα δοθεί γρήγορα η αναλογία που πρέπει στους εργοδότες.

Επιθεώρηση Εργασίας

Όσον αφορά τις καταγγελίες εργαζομένων για εργοδότες που τους ζητούν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι όποιος εργαζόμενος δεχτεί τέτοια πρόταση πρέπει  να κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Τέτοιες πρακτικές δεν είναι ανεκτές», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Γι’ αυτό, όπως είπε, έχουμε πολύ μικρή αύξηση της ανεργίας. «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες», σημείωσε.

Για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατά του κορονοϊού είπε ότι αυτά θα αποδώσουν, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, και κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους. «Φαίνεται ήδη επιπέδωση της καμπύλης», είπε.

Αντιδράσεις για τα μέτρα εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις για τα μέτρα εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  ανέφερε ότι «η επέτειος του Πολυτεχνείου θα έπρεπε να είναι ευκαιρία ενότητας, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές αντεγκλήσεις. Υπάρχει ένας κοινός εχθρός, ο ιός». Υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι συναθροίσεις και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «από τη μια λέει να μη γίνονται συναθροίσεις και από την άλλη εγκαλεί την κυβέρνηση για τα μέτρα για το Πολυτεχνείο».