Αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους για τον κορονοϊό στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υπέβαλαν Pfizer/BioNTech, μετά την ανακοίνωση περί 95% αποτελεσματικότητα. 

Η διαδικασία της FDA αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ μια συνεδρίαση συμβουλευτικής επιτροπής για την αναθεώρηση του εμβολίου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο λάβει την έγκριση, θα διατεθεί σε φάσεις, με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να εμβολιάζονται πρώτοι.

Moderna – Pfizer/BioNTech

Να σημειωθεί πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna έναντι του κορονοϊού είναι 94,5% στα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας. Αντίστοιχη αποτελεσματικότητα, της τάξης του 95%, ανακοίνωσαν και οι Pfizer/BioNTech.

Στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χογκ.

Η τοποθέτηση του Αλμπέρτ Μπουρλά

«Η υποβολή αιτήματος στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο ορόσημο στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στον κόσμο ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Έχουμε πλέον μια πληρέστερη εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου μας» δήλωσε ο Αλμπέρτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωση της εταιρείας.