Τα εμβόλια των Moderna και Pfizer είναι αποτελεσματικά και σύντομα θα εγκριθούν, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή Γιώργο Παυλάκη.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna έναντι του κορονοϊού είναι 94,5% στα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας. Αντίστοιχη αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90%, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα και οι Pfizer/BioNTech.

Στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χογκ.

Αν το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα που υπάρχουν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), θα είναι συγκρίσιμο με το εμβόλιο της ιλαράς, που έχει αποτελεσματικότητα 97% σε δύο δόσεις.

Σε ρεπορτάζ του Star  ο Έλληνας ερευνητής Γιώργος Παυλάκης ανέφερε πως θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, αν διατηρηθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna.

Οι λεπτομέρειες της κλινικής δοκιμής

Οι 95 περιπτώσεις περιλάμβαναν 15 ενηλίκους ηλικίας 65 ετών και άνω και 20 συμμετέχοντες από διάφορες κοινότητες: 12 άτομα που ταυτοποιήθηκαν ως ισπανόφωνοι, 4 έγχρωμοι Αμερικανοί, 3 Ασιάτες Αμερικής και 1 άτομο που ήταν πολυφυλετικό.

Το 9-10% των εμβολιασμένων ατόμων παρουσίασε παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση, όπως κόπωση, πόνο ή ερύθημα στο σημείο της ένεσης.

Το εμβόλιο της Moderna είναι δύο δόσεων, με απόσταση 28 ημερών

«Είναι ένα σημείο καμπής στην ανάπτυξη του εμβολίου μας κατά του Covid-19», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna. «Αυτή η θετική ενδιάμεση ανάλυση που προέρχεται από τη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής μάς δίνει τις πρώτες κλινικές ενδείξεις ότι το εμβόλιό μας μπορεί να προλάβει τον Covid-19, περιλαμβανομένης και της βαριάς μορφής του».

Το εμβόλιο αποτελείται από δύο δόσεις και θα χορηγείται σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ανεξάρτητους ειδικούς. Περισσότερα από 30.000 άτομα συμμετέχουν στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών της Moderna, που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση τις προσεχείς εβδομάδες.

Χωρίς ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας

Σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι η διατήρησή του δεν απαιτεί ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως των Pfizer/BioNTech. Έτσι διευκολύνεται εξαιρετικά η μεταφορά και διανομή του.

Η Moderna αναμένει ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες ψύξης 2-8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες. Η αποθήκευση μπορεί να γίνει για 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απαιτεί μεταφορά και αποθήκευση στους -70 βαθμούς Κελσίου. Σε θερμοκρασίες ψυγείου μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι και πέντε ημέρες.

Επίσης, τα στοιχεία από την έρευνα της Moderna δείχνουν ότι το εμβόλιο πρόλαβε μολύνσεις από σοβαρής μορφής Covid-19, θέμα που παραμένει ανοιχτό για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Στη δοκιμή της Moderna, από τα 95 περιστατικά, τα 11 ήταν σοβαρά και όλα ανήκαν στην ομάδα του placebo.

Πηγή: Πληροφορίες από το health4u.gr