17 Νοέμβρη 1973 Επί τρεις μέρες το Πολυτεχνείο «κατέχεται από σπουδαστάς» με εκείνη την ημέρα της εξέγερσης να αποτελεί την κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά να προαναγγέλει την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές.

«Εδώ Πολυτεχνείο σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των Ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων»

Στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό.

τανκ

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα.

Η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου

Στις 24 Νοεμβρίου 1974, η Μαρία Φαραντούρη, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδούν αγκαλιασμένοι και συγκινημένοι στα σκαλιά του Πολυτεχνείου τα «Τραγούδια της Φωτιάς», ενώ βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από πλήθος κόσμου.

ξυλούρης, καλογιάννης και φαλαντούρη στο πολυτεχνείο
Η Μαρία Φαραντούρη, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδούν αγκαλιασμένοι

Εκείνη τη χρονιά η επέτειος πραγματοποιείται στις 24 Νοεμβρίου καθώς στις 17 είχαν οριστεί οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά την πτώση της Χούντας, όπου κοντά 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα θυμηθούν και θα τιμήσουν τους ήρωες.